Home VestiEkonomija Jablan i Robi šampioni na Novosadskom sajmu

Jablan i Robi šampioni na Novosadskom sajmu

by bifadmin

Titulu najtežeg/najvećeg bika 91. Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu podelila dva gorostsasa – prošlogodišnji šampion Jablan, odgajivača Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog u Mačvi i bik Robi, vlasnika Dejana Takača iz Pačira na severu Bačke.

Gorostasi teški više od 1.500 kilograma i ove godine su bili prepoznatljiva atrakcija Sajma a, srećom, ove godine je Jablan imao konkurenciju. Za to vreme ovaj simentalac od tri godine dobio je na „živoj vagi“ još oko 400 kilograma.

Vlasnik i entuzijasta za ovaj, kako kaže skupi sport“ Radenko Jeremić kaže da iako pozamašni, ovi takmičarski bikovi ne jedu baš toliko mnogo više od onih „običnih“.

– Veličina i lepota je stvar genetike, a oni pojedu oko 10 ili 11 kilograma koncentrata dnevno, plus silaža. Skup je to sport, ne isplati se nikako ali ja ga volim i ovde sam s bikovima već deset godina – napominje Radenko gledajući bika čiji su slavni prethodnici bili Mališa i Veliša.

Ovaj odgajivač trenutno ima 300 tovnih bikova, donedavno je državo i 400, a hrani ih sa 50 hektara zemlje.
Konkurencija dolazi iz Bačke, i Robi je takođe bik simentalac. Za razliku od „kolege“ iz susednog boksa, nije se ranije takmičio.

– Trogodišnjak je, kod nas je oteljen a na sajmu smo prvi put, čisto iz zabave. Recimo da predstavljamo Vojvodinu – kaže Dejan.

I Takač je, kao i Jeremić, u ovom govedarskom poslu dve decenije.

– Držimo muzne krave, ali godišnje bude i do 40 bikova na našoj farmi – kaže on.

Nije lako ni za „obične“ bikove a kamoli takmičare

Srpsko stočarstvo, posebno govedarstvo je u velikoj i dugotrajnoj krizi. Proizvoditi nešto godinu i po dana, a potom prodati po neizvesnoj nije posao u koji bi neko ušao „s digitronom“.

– Onaj ko vodi računicu taj ni ne hrani goveda. Cene sada i nisu tako loše, jer pala je cena hrane a žive vage malo porasla. Međutim, kada pogledate na ceo period uzgoja, teško tu nešto mnogo ostane. Zato nas je i sve manje i svi se nekako dovijamo. Ja sam odvojio deo štala za svinje, pa da vidim da li će to uspeti – kaže nam Radenko.

Izvor:24sedam
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar