Home VestiEkonomija U kojim zemljama žive najbogatiji građani

U kojim zemljama žive najbogatiji građani

by bifadmin

Nejednakost u bogatstvu među evropskim zemljama je vrlo velika. Švajcarac u proseku ima više od deset puta veće bogatstvo od građanina Poljske ili Mađarske, prenosi Euronews.

Prema izveštaju o svetskom bogatstvu, najbogatije evropske zemlje su Švajcarska i Luksemburg. U prvoj građanin u proseku raspolaže sa 650.000 evra, a u drugoj sa 556.000 evra. Prosečni Slovenac, koji je negde u sredini lestvice, ima oko 106.000 evra imovine, dok su Hrvati na donjem delu liste s manje od 67.000 evra imovine.

Izveštaj o globalnom bogatstvu za 2023. godinu, koji su pripremile banke UBS i Credit Suisse, merio je prosečno bogatstvo po odraslom pojedincu u različitim zemljama. Bogatstvo su pritom definisali kao vrednost finansijske i stvarne imovine (prvenstveno stanova) koje poseduju domaćinstva, umanjena za njihove dugove. Merilo se i prosečno bogatstvo.

Kaskanje istočne Evrope

Osim dve vodeće zemlje, veliko bogatstvo imaju i nordijske zemlje, posebno Island, Danska i Norveška. U sve tri zemlje punoletni građani u proseku imaju više od 350.000 evra imovine. Te severne zemlje poznate su po visokom životnom standardu i jakim sistemima socijalne podrške.

Najveće ekonomije na kontinentu nalaze se u sredini lestvice. Prema podacima, prosečni Francuz ima imovinu od 296.000 evra, Nemac 243.000, a Italijan 210.000 evra.

Region istočne Evrope, posebno balkanske zemlje, prilično zaostaje. U Hrvatskoj građanin u proseku ima oko 67.000 evra imovine, stanovnik Srbije više od 32.000, a Bosanci oko 31.000 evra. Na dnu lestvice je Turska, gde građanin u proseku poseduje tek 16.000 evra. Takvi podaci posledica su privrednih izazova s kojima se te zemlje suočavaju, uključujući niže plate i manje razvijena finansijska tržišta, piše Euronews.

Izvor: Euronews
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar