Home VestiPolitika i društvo Da li je krupni kapital okrenuo leđa Bajdenu?

Da li je krupni kapital okrenuo leđa Bajdenu?

by bifadmin

Američki milijarder i jedan od najmoćnijih ljudi u svetu finansija Stiven Švarcman je “preko noći” promenio mišljenje o predsedničkom kandidatu republikanaca Donaldu Trampu i podržao ga kao donor u trci sa predsednikom Džozefom Bajdenom.

Švarcman je koosnivač i izvršni direktor “Blekstouna”, jednog od najvećih “alternativnih” investicionih fondova na svetu koji upravlja sa više od bilion dolara investicija i koji je umešan u gotovo sve segmente globalne ekonomije od biomedicinskih istraživanja, preko digitalnih platformi plaćanja, do lanaca hotela, zabavnih parkova, pa čak i aplikacija za upoznavanje.

Bogataša “teškog” 38,3 milijarde dolara takođe smatraju najmoćnijim čovekom na Volstritu, a zanimljivo je da je pre manje od dve godine napustio Trampov tabor, ali je pre nekoliko dana odlučio da se vrati. On je u izjavi za portal Axios prošlog petka najavio promenu kursa, rekavši da će finansijski pomoći kampanji bivšeg, a možda i budućeg šefa Bele kuće.

“Dramatičan rast antisemitizma”

“Delim zabrinutost većine Amerikanaca da naša ekonomska, imigraciona i spoljna politika vode zemlju u pogrešnom pravcu. Iz ovih razloga, planiram da glasam za promenu i podržim Donalda Trampa za predsednika”, rekao je Švarcman, nakon što je prethodno pozivao Republikansku partiju da se okrene “novoj generaciji lidera”.

Kao još jedan razlog za podršku Trampu Švarcman iznosi “dramatičan rast antisemitizma” koji ga je naterao da se jače fokusira na posledice predstojećih izbora u novembru.

Iako Švarcman “na papiru” deluje kao prirodan saveznik Trampa, a posebno njegovog dominantnog krila u partiji, on važi za polarizujuću ličnost zbog svojih bliskih poslovnih odnosa sa Kinom. Zato su ga pojedini desničarski analitičari zvali “šaptačem Kini” (China whisperer) zbog veza sa vladom u Pekingu i poslovnim liderima u toj zemlji, sa kojom Tramp ni u prvom mandatu, a posebno ne sada, nema dobre odnose.

Portal Breitbart, jedan od najuticajnijih medija naklonjenih “trampizmu”, kritikujući Švarcmana podseća na knjigu političkog konsultanta i jednog od urednika tog glasila Pitera Švajcera o tome kako američka elita “pomaže Kini da pobedi” (Red-Handed: How American Elites Get Rich Helping China Win). U njoj se navodi da je izvršni direktor “Blekstouna” bio “nezvanični ambasador” SAD u Kini, ali i Kine u SAD, za vreme Trampovog mandata. Švajcer je takođe pomenuo da je Švarcman pokrenuo plan vredan 100 miliona dolara za stvaranje globalnog programa stipendija u Kini, koji bi bio konkurent “Rouds stipendijama”, koje se nude na Oksfordu stranim studentima.

Izvor: Bankar.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar