Home Vesti Da li treba da popijemo čašu vode kada se probudimo?

Da li treba da popijemo čašu vode kada se probudimo?

by bifadmin

Voda za piće je veoma važna za različite procese u telu, a u poslednje vreme se posebno ističe važnost da popijete čašu vode čim se probudite. Ali koliko je to istina?

Nutricionista Mišel Kardel ističe da je određena količina vode neophodna za zdravlje celog tela, jer pomaže vašem telu da pravilno funkcioniše tako što reguliše telesnu temperaturu, podržava varenje, smanjuje opterećenje bubrezi i jetra ispiranjem otpadnih proizvoda i optimizacijom snage mozga, prenosi Klix.ba.

Čak i samo mala dehidracija do dva procenta može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji i umor. Zbog toga su se pojavile različite teorije o značaju vode, a posebno se izdvaja ona koja kaže kada je poželjno piti vodu.

Neki tvrde da će im voda za piće ujutru pomoći da poboljšaju svoje zdravlje, izgube težinu i iskuse druge zdravstvene prednosti. Ali da li je to zaista neophodno?

Da ostanete hidrirani tokom dana važno je za vaše opšte zdravlje, tako da vam voda za piće čim se probudite može pomoći da postignete dnevni unos vode, ali kako kaže nutricionista Kardel, ne postoji magična količina vode koja nam je potrebna pre nego što započnemo dan.

Držanje flaše vode na noćnom ormariću može delovati kao suptilan podsetnik da svom danu pristupite sa načinom razmišljanja koji poboljšava zdravlje. Takođe vam može pomoći da se osećate budnije.

Iako je voda važna za zdravlje, neće vam pomoći da smršate i detoksikujete telo. Zbog toga, umesto da verujete da pijenje vode ujutru povećava osećaj sitosti, morate biti svesni da nema dovoljno dokaza koji povezuju unos tečnosti sa povećanom sitošću ili gubitkom težine.

Izvor: Klix.ba/Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar