Home VestiEkonomija I sa padom prihoda kladionice i kockarnice imaju milionsku dobit

I sa padom prihoda kladionice i kockarnice imaju milionsku dobit

by bifadmin

Kladionice i kockarnice u Srbiji su u 2023. poslovale donekle uspešno, što znači da su uprkos padu profita imale veliku dobit.

Tačnije, od deset najvećih kladionica, mereno po prihodima, pet je imalo pad profita, ali je i najmanja dobit premašila milionski iznos u dinarima.

Među deset najvećih priređivača igara na sreću, kod dva je prošle godine pao promet, a troje je smanjilo i broj zaposlenih.

„Konkurencija u industriji igara na sreću je sve veća, dosta inostranih kompanija posluje u Srbiji“, rekao je predsednik Udruženja priređivača igara na sreću Rade Karan. Dodao je da je ukupna EBITDA, tačnije dobit pre oporezivanja u 2023. za sedam odsto manja u odnosu na 2022. na nivou cele industrije, pa se „može reći i da veliki broj kompanija posluje negativno“.

Smanjuje se broj kladionica i kockarnica

Prema podacima Uprave za igre na sreću, 60 priređivača drži tačno 2.969 kladionica i kockarnica, odnosno lokacija. Iako se čini da se otvaraju na svakom ćošku i niču kao pečurke, Karan tvrdi da je njihov broj zapravo u padu i to već treću godinu zaredom. Njih trenutno trenutno ima 2.900, odnosno jedna na 2.292 stanovnika.

„Naša zemlja je proporcionalno gledano na samom začelju u Evropi, ali se često manipuliše ovim brojkama. Primera radi, nedavno se pisalo o tome da samo u Beogradu ima 1.440 kladionica, što nije istina. U Beogradu ima 806, od čega 674 kladionica i 132 automat kluba“, rekao je Karan.

Ipak, istini za volju, ni priređivači igara na sreću ne poštuju uvek zakon tako da se u nekim krajevima zemlje mogu naći kladionice na nedovoljnoj udaljenosti jedne od druge, a ponegde čak i od škola, što je strogo zabranjeno.

Izvor: Beta

Foto: JESHOOTS-com, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar