Home VestiEkonomija Jeftiniji krediti za nove u odnosu na stare korisnike

Jeftiniji krediti za nove u odnosu na stare korisnike

by bifadmin

Refinansiranje kredita iz drugih banaka, uz prenos plate, moguć je po kamatnoj stopi od 9,95 odsto, dok postojeći klijenti mogu da se refinansiraju po ceni od 11,95 procenata.

Ovo je samo jedna od aktuelnih ponuda refinansirajućih keš kredita u bankama u Srbiji, koje nižom cenom „mame“ tuđe klijente ne bi li ih uvrstili u svoje „jato“. Postojećim klijentima, tako, preostaje da svoje dugove refinansiraju po višoj ceni u svojoj banci, ili da se i oni, eventualno, priklone „tuđem jatu“ i odu – u drugu banku.

Kamatne stope na refinansiranjuće gotovinske kredite su u nekim bankama iste za sve građane – bez obzira da li otplaćuju dug u toj banci ili nekoj drugoj. Ali, u pojedinima to nije slučaj.

Banke same formiraju kamatne stope na svoje kredite

Postavlja se pitanje da li te banke koje nude različite kamatne stope za refinansirajuće gotovinske kredite građanima u zavisnosti od toga da li su postojeći klijenti (više stope), ili su klijenti drugih banaka (niže stope) – krše neke propise?

U Narodnoj banci Srbije odgovaraju odrično.

„Banke formiraju kamatne stope na kredite u skladu sa svojom poslovnom i kreditnom politikom, koja mora biti u skladu s propisima. U nastojanju da privuku nove klijente i obezbede dodatne stabilne izvore finansiranja, banke povremeno sprovode promotivne akcije kada nude povoljnije kamatne stope potencijalnim klijentima i to je potpuno uobičajena praksa na tržištu“, kažu za portal N1 u NBS.

Rezultati poslednje ankete NBS o kreditnoj aktivnosti banaka pokazuju, navode, da su banke u prvom tromesečju 2024. godine generalno ublažile kreditne standarde pri odobravanju novih kredita stanovništvu, a najviše dinarskih gotovinskih kredita i kredita za refinansiranje, „čemu su doprinela i pozitivna očekivanja u pogledu opšte ekonomske situacije u zemlji“.

Banke u drugom tromesečju očekuju dodatno ublažavanje kreditnih standarda.

„Što se tiče postojećih klijenata banaka, različita je situacija za one koji su ugovorili kredit sa fiksnom kamatnom stopom i one koji su ugovorili kredit s promenljivom kamatnom stopom. Klijenti koji su ugovorili kredite sa fiksnom kamatnom stopom, iako zaštićeni od rasta rate u situaciji kada se referentne kamatne stope povećavaju, ne ostvaruju korist u slučaju smanjenja referentnih stopa na tržištu jer im se nominalna kamatna stopa ne menja tokom trajanja ugovornog odnosa. Tim klijentima je i dalje na raspolaganju opcija refinansiranja kredita kod iste ili druge banke, pod uslovima koji su trenutno aktuelni na tržištu“, navodi NBS.

Dobro proučiti ponude banaka

S druge strane, dodaju u NBS, klijentima koji su ugovorili kredite s promenljivom kamatnom stopom se rata svakako smanjuje u slučaju pada referentnog indeksa.

„Ali čak i oni mogu dodatno smanjiti ratu ukoliko refinansiraju kredit kod druge banke koja ima povoljniju ponudu“, ukazuju u centralnoj banci.

Narodna banka Srbije podseća da je, donošenjem Instrukcije o refinansiranju kredita kod drugih banaka koja je u primeni još od 1. jula 2021. godine, omogućeno da procedura refinansiranja bude znatno brža i jednostavnija za građane.

„Ali je svakako preporuka građanima da, prilikom donošenja odluke o refinansiranju kredita, dobro prouče ponude banaka pre nego što se odluče za određenu vrstu kamatne stope“, upozorila je NBS.

Cene kredita

Podsetimo, najniža kamatna stopa po kojoj može da se refinansira dinarski kredit u Srbiji trenutno je 8,95 odsto, koliko iznosi promotivna ponuda jedne banke. Još nekolicina nudi keš kredite sa kamatnim stopama ispod 10 odsto.

Kada je reč o prosečnoj kamatnoj stopi, ona je u prvom tromesečju ove godine, prema Izveštaju o inflaciji NBS, bila 12,3 odsto na novoodobrene gotovinske kredite.

„Promotivne akcije za gotovinske kredite kod pojedinih banaka uticale su na smanjenje kamatnih stopa na nove dinarske kredite stanovništvu za 0,2 procentna poena na 12,3 odsto u martu 2024“, navela je NBS u poslednjem Izveštaju o inflaciji.

Kada je reč o konkretnim ponudama refinansirajućih gotovinskih kredita koje banke objavljuju na svojim sajtovima, kamatne stope za refinansiranje gotovinskih dinarskih kredita u bankama u Srbiji kreću se uglavnom od 10 do preko 15,95 odsto godišnje, kada je reč o fiksnim stopama.

Ovi procenti su i veći od 18 odsto kada korisnik koji zajmi keš kredit ne želi da prebaci platu u banku u kojoj se zadužuje.

Cenu kredita nižu od 10 odsto nudi svega nekolicina banaka i to uglavnom za refinansiranje kredita u drugim bankama.

U pojedinim bankama čak niža kamatna stopa važi samo za „nove“ klijente, dok postojeći mogu da se finansiraju po lošijim uslovima, odnosno višim kamatnim stopama.

Kada je reč o provizijama za obradu kreditnog zahteva, pojedine banke ih i dalje naplaćuju u iznosima od 0,5 do jedan odsto od iznosa kredita.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar