Home VestiEkonomija Kako će ishod izbora u EU da utiče na kamatne stope i globalno tržište

Kako će ishod izbora u EU da utiče na kamatne stope i globalno tržište

by bifadmin

U nedelju su završeni evropski izbori, a njihov ishod uticaće na mnoge segmente života ne samo u Uniji već i globalno. Tako će, ishod evropskih izbora uticati i na tržište Evropske unije, Azije, ali i na odluku o kamatnoj stopi Federalnih rezervi (Fed), piše Euronews na engleskom.

Naime, očekuje se da će ishod izbora u Evropskoj uniji ​​oblikovati trendove na tržištu akcija širom Evrozone i uticati na jedinstvenu valutu. Pored toga, Fed bi trebalo da donese odluku o kamatnoj stopi, što je ključni događaj za globalna tržišta, nakon prošlonedeljnog smanjenja kamatne stope Evropske centralne banke.

Podsetimo, upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je prošle sedmice da tri ključne kamatne stope ECB-a ostanu nepromenjene. Kako je objavljeno na sajtu ECB, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju ostaće nepromenjene na nivou od 4,50 odsto, 4,75 odsto i 4,00 odsto.

Dodaje se da su pristigle informacije u velikoj meri potvrdile prethodnu procenu Upravnog saveta o srednjoročnim izgledima za inflaciju.

„Inflacija je nastavila da pada, predvođena nižom inflacijom cena hrane i roba. Većina mera osnovne inflacije ublažava se, rast plata se postepeno usporava, a preduzeća apsorbuju deo porasta troškova rada u svoj profit. Uslovi finansiranja ostaju restriktivni, a prošla povećanja kamatnih stopa i dalje opterećuju potražnju, što pomaže u smanjenju inflacije. Ali domaći pritisci na cene su jaki i održavaju visoku inflaciju cena usluga“, navodi ECB.

Upravni savet je saopštio da je odlučan da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od 2 odsto.
Smatra da su ključne kamatne stope ECB na nivoima koji daju značajan doprinos tekućem procesu dezinflacije.

U nastavku Euronews na engleskom donosi pregled toga kako će se ishod evropskih izbora odraziti na tržišta Evrope, SAD i Azije.

Evropa

Nakon što je evropsko tržište akcija dostiglo rekordno visok nivo prošle nedelje, ishod izbora za Evropski parlament može se smatrati ključnim faktorom koji utiče na poslovanje u Evrozoni. Ovo će zauzvrat oblikovati različite sektore, posebno proizvođače električnih vozila, proizvođače fosilnih goriva, kompanije koje se bave odbrambenom industrijom i industrijom generalno, kao i velike banke.

Porast partija krajnje desnice u Evropskom parlamentu mogao bi negativno da utiče na zelene akcije u kompanijama poput – TotalEnergies, Iberdrola, Electricite de France SA (EDF), Engie, Fortum Corp, Ørsted, Vestas, Acciona SA, i Enel Green Power S.p.A.. Indeks obnovljive energije je ove godine pao za 11 odsto, dok je Euro Stoxx 600 porastao za devet odsto, piše Euronews.

Štaviše, proizvođači automobila, uključujući „Reno“, „Porše“, „Folksvagen“, „Audi“, „Mercedes“, „Citroen“ i „BMV“ mogu doživeti nestabilnost usred bilo kakvih promena politike oko ograničenja emisije na osnovu Zelenog dogovora. Generalno, ovi proizvođači automobila mogu imati koristi od sve veće podrške, kako piše Euronews na engleskom, „radikalnoj desnici zbog skupih zelenih tranzicionih ciljeva“.
Kompanije koje su u domenu odbrambene industrije i industrijske firme takođe bi mogle biti pod negativnim uticajem, pošto su populističke stranke obično antiratne i proruski orjentisane i u njima vlada evroskepticizam.

Prognoze za bankarski sektor su nešto teže, jer je većina banaka u EU prijavila pozitivne zarade u prvom kvartalu, a indeks Euro Stokk Banks je ove godine porastao za 21 odsto. Diskusija oko zajedničke politike osiguranja depozita mogla bi da donese neizvesnost i pritisak na akcije onih koje daju velike zajmove.

Na kraju, evro bi se mogao da se suoči sa negativnim pritiskom usred neizvesnosti i potencijalnog uticaja desničarskih partija na jedinstveno tržište, piše Euronews na engleskom.

Sjedinjene Američke Države

Odluka o stopi Fed-a biće ključni događaj za globalno tržište, pošto se politika centralne banke smatra vodećim indikatorom za njene „zapadne kolege“. Pored toga, zemlja bi trebalo da objavi svoje podatke o inflaciji za maj pre sastanka o kamatnoj stopi Fed-a, a koji bi trebalo da se održi u četvrtak.

Glavni indeks potrošačkih cena (CPI) u SAD porastao je 3,4 odsto na godišnjem nivou u aprilu, što je pad sa 3,5 odsto u martu. Konsenzus predviđa da će inflacija u maju ostati ista na 3,4 odsto. Međutim, nivo je i dalje daleko iznad ciljanog nivoa Fed-a od dva odsto. Stoga se očekuje da će banka ove nedelje držati kamatnu stopu između 5,25 odsto i 5,5 odsto. Pozitivno je da se osnovni CPI, koji isključuje hranu i energiju, dospeo na 3,6 odsto na godišnjem nivou, što je najniži nivo od aprila 2021. godine, signalizirajući povoljan trend u putanji inflacije u zemlji. Iako je malo verovatno da će Fed sniziti kamatnu stopu ove nedelje, očekuje se da bi to moglo da se dogodi u septembru.

Azija

Najveći uticaj na azijskom tržištu ima Centralna Japanska banka koja bi do petka trebalo da donese odluku o svojoj kamatnoj stopi, uz očekivanje da će banka zadržati referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 0,1 odsto. Međutim, oštra devalvacija jena vrši pritisak na Centralnu Japansku banku da dodatno pooštri svoju monetarnu politiku. Banka bi mogla da odluči da smanji kupovinu državnih obveznica i potencijalno poveća kamatnu stopu u julu. Ovo bi moglo dovesti do jačanja jena u odnosu na druge glavne valute, jer je taj potez u suprotnosti sa akcijama drugih centralnih banaka.

Štaviše, Kina će izvesti svoj CPI (Indeks potrošačkih cena) i PPI (Indeks industrijskih cena) za maj, što se smatra važnim pokazateljem ekonomske putanje zemlje. Za razliku od zapadnog sveta, zemlja doživljava deflatorni pritisak od 2023. godine zbog brojnih ograničenja još od pandemije koronavirusa. Nedavni podaci pokazuju da su potrošačke cene u Kini porasle tri uzastopna meseca u aprilu. Dalji rast inflacije će ponuditi pozitivan znak globalnoj ekonomiji, s obzirom na ulogu Kine i kao glavnog dobavljača i potrošačkog tržišta.

Izvor: Euronews.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar