Home VestiEkonomija Kako je izvoz lažnih trepavica i perika pomogla ekonomiju Severne Koreje

Kako je izvoz lažnih trepavica i perika pomogla ekonomiju Severne Koreje

by bifadmin

Samo prošle godine izvoz u Kinu uključivao je 1.680 tona lažnih trepavica, brade i perika

Poslednjih godina, trgovina ljudskom kosom, koja je u procvatu, pomogla je izolovanoj ekonomiji Severne Koreje da se održi, ublažavajući uticaj međunarodnih sankcija i obezbeđujući Pjongjangu vitalne prihode.

Prošle godine izvoz u Kinu uključivao je 1.680 tona lažnih trepavica, brade i perika u vrednosti od oko 167 miliona dolara, prema podacima kineske carine. Milioni dolara u prodaji ljudske kose pomogli su u oporavku izvoza te države 2023. godine, a perike i drugi proizvodi za kosu čine skoro 60 odsto deklarisane robe poslate u Kinu koja je daleko najveći trgovinski partner Severne Koreje.

Proizvodi se obično prave od kose uvezene iz Kine i sklapaju po niskoj ceni na severu, pre nego što se vrate kineskim preduzećima koja ih izvoze širom sveta. Međutim, kupci u Londonu i Seulu koji pregledaju umetke za kosu i drugu proizvode naći će etikete koje im govore da su predmeti napravljeni u Kini, a ne u Severnoj Koreji, prenosi Gardijan.

Laka industrija vrste koja proizvodi kozmetičke proizvode ne podleže sankcijama Ujedinjenih Nacija protiv Pjongjanga; umesto toga, ovi proizvodi su jedan od nekoliko načina na koji je režim u stanju da ublaži udar međunarodnih kaznenih mera i zaradi vitalnu stranu valutu.

Dok se Zapad bori da pronađe nove načine da nadgleda sankcije, problem sa panelom eksperata koji je zadužen za nadzor, će verovatno ohrabriti Pjongjang i njegove saveznike da počine još kršenja, kaže Markus Noland, izvršni potpredsednik i direktor studija Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomija u Vašingtonu.

– Sankcije funkcionišu kada je koalicija za sankcionisanje univerzalna ili skoro univerzalna, ciljna zemlja je mala i slaba, a ciljana politika ili ponašanje nije osnovna politička vrednost ciljanog režima – kaže Noland.

Izvor: Telegraf Biznis
Foto: Pixbay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar