Home VestiPolitika i društvo Kako je počeo rat balonima između dve Koreje

Kako je počeo rat balonima između dve Koreje

by bifadmin

Sevena Koreja već mesec dana neprestano napada svog južnog suseda – balonima sa smećem. Poslednje vesti kažu da su sa severa počeli da šalju u izmet. Kao odgovor, Južna Koreja je pripremila zvučnike uz granicu. Bizarna epizoda u odnosima dve zemlje nije nova pojava, jer su Koreje već ratovale tako i to decenijama.

Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku objašnjava da rat balonima nije novi fenomen, već da on traje još od perioda Hladnog rata, s tim što je jedno vreme bio pauziran.

Kako je reka u Danu uživo na N1, prva je Južna Koreja počela da korisit balone kako bi se rođacima na severu slali hrana i lekovi, ali i sadržaji popularne kulture.

„Praksa je znala da utihne zavisno koliko bi se popuštale tenzije. To je bilo sve veći i veći problem, jer je Južna Koreja balonima slala antirežimske sadržaje“, napominje Vuksanović.

Odgovor na balone

Severna Koreja je kao odgovor na južnokorejske balone 2020. godine bombarovala postrojenje koje je bilo kancelarija za vezu Južne Koreje. Objekat je u trenutku napada bio prazan i niko nije stradao.

Da bi udovoljila susedu i smanjila tenzije, Južna Koreja je potom donela zakon kojim se zabranjuje praksa slanja balona, ali je Ustavni sud presudi da je zabrana protivpravna jer krši slobodu govora. I tako se slanje balona na sever nastavilo.

Severna Koreja je rešila da odgovori istom merom, ali na jug ne šalje ni hranu ni lekove, niti muziku i filmove, već smeće i fekalije.

„Ovo je odgovor Severne Koreje koja želi da podstakne podele u Južnoj Koreji kako bi se s tim prestalo. Ovo za sada spada u domen nevojnih mera i političku provokaciju. U proteklom periodu 350 ovakvih balona poletelo je i preko 100 je završilo u Seulu koji je relativno blizu granici“, napominje sagovornik N1.
Južna Koreja je spremila odgovor na balone – velike zvučnike uz granicu sa Severnom Korejom, sa kojih će se emitovati antirežimski sadržaji.

Ni ovo nije ništa novo i praktikovano je sve do 2018. godine, kada je postignut sporazum koji je obustavio slanje glasovnih poruka.

Vuksanović veruje da ove akcije neće biti dovoljan povod za otpočinjanje novog rata između Seula i Pjongjanga. Ako bi se to ipak desilo kaže da bi to bila „najbizarnija epizoda u udžbenicima istorije“.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar