Home VestiEkonomija Kod korisnika državnog novca najveće nepravilnosti u javnim nabavkama

Kod korisnika državnog novca najveće nepravilnosti u javnim nabavkama

by bifadmin

Najveće nepravilnosti koje su državni revizori utvrdili kod korisnika državnog novca su i dalje u oblasti javnih nabavki. Tako korisnici budžeta i dalje svaki peti dinar pri javnim nabavkama troše onako – kako ne smeju.

Državni revizori utvrdili su u 2023. godini greške i nepravilnosti kod korisnika javnih sredstava i to: pripremne radnje za sastavljanje finansijskih izveštaja u iznosu od 595,04 milijardi dinara, nepravilnosti u poslovanju u vezi sa iskazanim podacima u iznosu od 20,11 milijardi dinara i pogrešno iskazani podaci u finansijskim izveštajima u iznosu od 473,38 milijardi dinara.

Ovo su podaci iz godišnjeg izveštaja o radu Državne revizorske institucije u 2023, koji je Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor, ove nedelje predstavio članovima Odbora za finansije Skupštine Srbije.

Svaki peti dinar potrošen nepravilno

„U toku 2023. godine, revidirali smo javne nabavke sprovedene u periodu od dve prethodne godine (2021. i 2022. godine) kod 88 subjekata revizije, u iznosu od 74,39 milijardi dinara. Utvrdili smo nepravilnosti u iznosu od 13,16 milijardi dinara, što znači da je u 17,68 odsto revidiranih javnih nabavki utvrđena neka vrsta nepravilnosti“, poručio je Pejović.

On je istakao da je u revidiranom periodu svaki peti dinar u javnim nabavkama potrošen uz određene nepravilnosti u svim fazama javnih nabavki.

„Primećene su najveće nepravilnosti u planiranju javnih nabavki, istraživanju tržišta i evidentiranju tog istraživanja u dokumentaciji“, zaključio je dr Pejović.

DRI je u 2023. godini subjektima revizije dala 3.343 preporuke, a najveći broj preporuka dat je u oblastima gde ima najviše otkrivenih nepravilnosti ili nesvrsishodnosti.

Preporuke DRI

Zakon o DRI obavezuje subjekta revizije da otkloni utvrđenu nepravilnost ili nesvrsishodnost i time izvrši preporuku DRI.

Od ukupnog broja preporuka, 39 odsto su preporuke prvog prioriteta (odnose se na nepravilnosti ili nesvrsishodnosti koje su subjekti revizije dužni da otklone u roku do 90 dana od dana uručenja Izveštaja o reviziji), 54 odsto su preporuke drugog prioriteta (odnose se na nepravilnosti ili nesvrsishodnosti koje su subjekti revizije dužni da otklone u roku do godinu dana), a sedam odsto su preporuke trećeg prioriteta (odnose se na nepravilnosti ili nesvrsishodnosti koje su subjekti revizije dužni da otklone u roku do tri godine).

Pejović je istakao da procenat izvršenja preporuka prvog prioriteta iznosi 92 odsto, dok procenat izvršenja preporuka drugog prioriteta iznosi 78 odsto. Izvršenje preporuka trećeg prioriteta biće analizirano istekom trogodišnjeg perioda u kojem su subjekti revizije su dužni da otklone utvrđene nepravilnosti odnosno nesvrsishodnosti.

DRI je u 2023. godini podnela 144 prijave protiv 417 odgovornih lica i to: 88 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 42 prijave za privredni prestup i 14 krivičnih prijava. Takođe, podneto je 119 informacija tužilaštvima, pravobranilaštvima i drugim nadležnim organima.

Nakon rasprave, kako se navodi u saopštenju DRI, članovi Odbora za finansije, republički budzet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojili su Izveštaj o radu DRI za 2023. godinu sa Predlogom zaključka, koji se potom upućuje Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar