Home VestiEkonomija Kreditni rejting kompanije Boeing mogao bi biti snižen na džank

Kreditni rejting kompanije Boeing mogao bi biti snižen na džank

by bifadmin

Američki proizvođač aviona Boeing suočava se sa nekada nezamislivom situacijom – mogućim padom svog kreditnog rejtinga na nivo smeća.

Avionski gigant trebalo bi da objavi detalje svojih isporuka aviona za maj, a analitičari očekuju da će narudžbine biti razočaravajuće. Sada je kKljučno pitanje da li će ova kompanija moći da poveća isporuke, a sa njima i slobodan novčani tok, i da tako izbegne novo smanjenje rejtinga, piše “Financial Times”, a prenosi “Capital.ba”.

Analitičari pak nisu optimistični kada je u pitanju zadržavanje sadašnjeg rejtinga. Ukoliko se njihova očekivanja ispune, odnosno ako Boeingu rejting bude smanjen na džank, to bi za američku kompaniju značilo da će joj eksterno finansiranje u narednom periodu biti znatno skuplje.

Boeingov rejting je kod agencije Moody’s trenutno “Baa3” a kod ostalih agencija “BBB-minus”, što je zapravo isti rejting samo drugačijeg naziva. Problem je činjenica da su Moody’s, S&P i Fitch nedavno smanjili svoje izglede za kompaniju na “negativne” što je potez koji može da signalizira izgledno smanjenje rejtinga i u narednim revizijama.

A zašto se jedan od dva najveća svetska proizvođača aviona uopšte našao u tako lošoj situaciji detaljno smo objasnili u ovom tekstu.

Izvor: Capital.ba

Foto: anncapictures, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar