Home VestiEkonomija Postoje velike disproporcije u visini plata u državnom sektoru

Postoje velike disproporcije u visini plata u državnom sektoru

by bifadmin

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da je u Srbiji obezbeđena fiskalna stabilnost jer su javni dug i deficit budžeta pod kontrolom, a da je u nadležnosti Narodne banke Srbije da utvrdi da li je održiv fiksni devizni kurs domaće valute.

On je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, na kojoj je razmatran izveštaj o radu Fiskalnog saveta, istakao da je „jasno da je fiksni kurs omogućio da odnos javnog duga i bruto domaćeg proizvoda (BDP) izgleda mogo bolje nego što jeste“, ali posebna analiza centralne banke trebalo bi da utvrdi da li je to održivo.

Sistem plata nije uređen

„Sistem plata u državi, u prosveti, zdravstvu i drugim sektorima nije uređen, postoje velike disporoporcije i problemi u visini plata i između sektora i unutar sektora i to zahteva reformu još od 2014. godine“, rekao je Petrović.

Naglasio je da bi na planiranih 17 milijardi evra javnih investicija, koje su vezane za projekte Ekspo 2027, trebalo primeniti standardne, međunarodno prihvatljive procedure, koje podrazumevaju izradu studija izvodljivosti, primenu procedure javnih nabavki, ali i praćenje realizacije.

Petrović je naveo primer Bosne i Hercegovine (BiH) koja redovno izveštava o fazama realizacije projekata, finansiranih javnim novcem.

„Postoji jako dobar primer i to nije Švajcarska, nego BiH. Autoceste Federacije BiH imaju sajt gde se, neverovatno transparentno, pokazuje izgradnja auto-puteva od toga u kojoj su fazi tenderi, izgradnja, koliki su troškovi i to kvartalno“, rekao je Petrović.

Istakao je da bi takva procedura bila ključna kada se krene sa investicijama od 17 milijardi za Ekspo 2027, „kako bi se izabrali pravi projekti, sprečilo da troškovi budu neopravdano visoki, a da se poštuju rokovi“.

On je naveo da bi cena kredita u Srbiji bila niža kada bi se poštovale sve regularne i transparentne procedure, od izrade studije izvodljivosti do drugih propisa i Zakona o javnim nabavkama“.

„Tada bi mogli i da se okrenemo kreditima institucionalnih investitora, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Evropskoj investicionoj banci i Svetskoj banci i tada bi se obezbedile mnogo niže kamatne stope“, rekao je Petrović.

Predsednik Odbora Veroljub Arsić („Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane“), rekao je da razume Fiskalni savet koji nije obavezan da u svojim analizama uzme u obzir i političke prilike i da se sa nekim njegovim konstatacijama slaže, a sa drugim ne slaže.

Ne poštavanje procedura

Na primedbe Fiskalnog saveta da se prilikom javnih ulaganja ne poštuje standarna međunarodna procedura Arsić je rekao da je jedini način da se sačuva potentnost privrede da se povećaju ulaganja, bez obzira što su visoke kamate na kredite kojima se finansira realizacija projekta.

„Ako ćemo da sedimo i čekamo da padnu kamate, ne mogu da se složim s tim“, rekao je Arsić i dodao da onaj ko nije hrabar da rizikuje ne treba ni da vodi državu.
On je rekao da strudije izvodljivosti mogu da rade privatna preduzeća.

„Država se bavi poboljšanjem kvaliteta i uslova života stanovništva, ne biznisom posle toliko godina propadanja“, rekao je Arsić.

Dodao je da članovi Odbora iz poslaničkih grupa opozicije „ne poznaju kretanja na finansijskom tržištu i da prilikom poređenja kamata na kredite i obveznice porede babe i žabe“.

„Porediti kredite sa finansiranjem projekta državnim zapisima je kao da poredite babe i žabe jer banka mora da uračuna kamatu finansijeru i svoju zaradu. Danas je euribor 3,78 odsto i cena našeg kredita na nekom finansijskom tržitu je sedam odsto zbog visokog euribora“, rekao je Arsić.

Naveo je da kada je opcija koju opozicija podržava bila na vlasti da je euribor bio nula ili minus 0,25 odsto, a da se Srbija zaduživala po kamati od sedam odsto, pa su „baba i čistačica u Austriji mogle da podignu jeftiniji kredit, sa kamatom od četiri-četiri i po odsto, nego država Srbija, što govori koliko su tada investitori imali poverenja u Srbiju“.

Izostanak studija opravdanosti

Branko Pavlović (Mi-glas iz naroda) rekao je da niko nije protiv investicija, nego da je problem u „izostanku studija opravdanosti“ projekata.

„Ako može investicija da izdrži kamatu od sedam odsto..70 odsto..170 odsto, to treba da se analizira i vidi opravdanost te investicije. Izostanak ‘cost benefit’ analiza čini nemogućim proveru da li je potrebno investirati u sve planirane projekte od 17 milijardi i da li to može prihodovati i vratiti kredite. Ako ne može treba praviti selekciju projekata“, rekao je Pavlović.

Naveo je i da je netačno da je, kako Arsić tvrdi, rast BDP u proteklih deset godina bio 100 odsto kumulativno, osim ako se računa tako što se vrednost konvertuje u evre i obračuna fiksni kurs, a bez toga kumulativni rast je bio značajno ispod 50 odsto.

Izvor: Danas
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar