Home VestiEkonomija Proizvođači-kupci energije će ubuduće imati još niže račune

Proizvođači-kupci energije će ubuduće imati još niže račune

by bifadmin

Prozjumeri odnosno proizvođači-kupci električne energije koji istu proizvode za svoje potrebe ubuduće će dobijati još niže račune za struju, piše Blumberg.

Bilo da su u pitanju fizička lica ili firme, naši propisi prozjumere vide kao povlašćene proizvođače i iz tog razloga oni plaćaju niže naknade nego ostali korisnici.

Nedavno je Vlada Srbije promenila obračun njihovih naknada pa će prozjumeri ubuduće koristiti još jeftiniju struju zbog čega će brže moći da otplate svoje investicije u solarne panele ili neke druge uređaje za proizvodnju energije iz održivih izvora.

Ono što je bitno promenjeno novom uredbom je činjenica da se osnovica za obračun naknade sada zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.

Energetski stručnjak Dejan Stojadinović objasnio je za Blumberg da se do sada naknada prozjumerima obračunavala na ukupno preuzetu električnu energiju (sve što prozjumer povuče iz mreže tokom meseca), a od sada će se računati na razliku između preuzete i isporučene (viška koji je prozjumer isporučio u mrežu).

Za koliko bi računi proizvođača-kupaca mogli biti niži, procene su različite. Pojedini energetski stručnjaci kažu da bi računi na godišnjem nivou mogli biti do pet odsto niži, dok drugi procenjuju da bi ušteda išla i do 20 odsto.

Izvor: Blumberg

Foto: MariaGodfrida, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar