Home VestiEkonomija U aprilu industrijska proizvodnja veća za 2,9 odsto

U aprilu industrijska proizvodnja veća za 2,9 odsto

by bifadmin

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu ove godine bila je veća za 2,9% nego u isto vreme 2023. godine, a u odnosu na prosek prošle godine bila je veća za 0,4%. U aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec 2023. godine, rast, od 6,6%, imao je sektor prerađivačke industrije, a rudarstvo rast od 5,3%, dok je sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležio pad od 15%.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama, u aprilu ove godine, u odnosu na april prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 20,8%, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 16,1%, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 11,2% i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,5%, dok je pad zabeležen u proizvodnji energije, za 28,4%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Obim industrijske proizvodnje u aprilu ove godine, u odnosu na april 2023. godine, zabeležio je rast kod 23 oblasti sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 69% i pad kod šest oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 31%.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u aprilu ove godine, u odnosu na isti period lane, imale su proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja osnovnih metala, proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda i proizvodnja motornih vozila i prikolica.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za april 2024. godine u odnosu na mart 2024. godine pokazuje da je industrija ukupno ostala na istom nivou, a da je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 0,4%. Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za april 2024. godine, u odnosu na prosek 2023. godine, pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren pad od 1,8%, a za prerađivačku industriju pad od 0,7%.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u aprilu 2024. godine, u odnosu na prosek 2023. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za 0,3%, a kod prerađivačke industrije veća je za 2,2%, objavio je RZS.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar