Home VestiIT i nauka U Srbiji putem aplikacije mogu se toviti i svinje

U Srbiji putem aplikacije mogu se toviti i svinje

by bifadmin

Bitno je da gazdinstva budu registrovana kako bi koristila ovu platformu

Da naša zemlja ide u korak s vremenom, dokaz je i nova mobilna aplikacija za tovljenje svinja, preko koje će uzgajivači moći da tove svoje životinje. Nova platfofrma će omogućiti fizičkim licima da kupe i utove prase na bilo kom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji, kako bi se konzumiralo meso proverenog kvaliteta. Na osnovu željene kilaže algoritam će proračunavati potrošnju hrane i hranidbene dane.

Vladimir Šibalić, uzgajivač prasića iz čačanskog sela Prijevor ističe značaj praćenja savremenih tehnologija i načina uzgoja svinja.

– Od prošle jeseni sam ovde pokušao i napravio jednu manju farmu za uzgoj svinja, sa malo savremenijom opremom. Za sada nisam tu aplikaciju koristio, ali naravno, nemam ništa protiv i zainteresovan sam u nekom budućem periodu, ako se budu i druge farme prilagođavale takvom načinu uzgoja, i ja bih, naravno usavršavao svoju farmu – rekao je za RINU uzgajivač Vladimir iz Prijevora.

S obzirom na to da se radi o aplikaciji za tovljenje prasića, moći će, kako se pretpostavlja da se određenim algoritmovima prati kako prase podgojiti, odnosno utoviti i koju hranu u kom periodu treba da jede.

– Sve je stvar ukusa, za dobre germane, najslađi je deo između plećki i buta, deo stomaka, zajedno sa rebrima, za one koji vole da bude prošarano. Inače, ko voli više posnije meso, onda su to but ili plećka. Dakle, ako se želi masnije, odnosno, deblje prase, potrebno je da jede više kukuruza, a posnije, onda koncentrat – pojasnio je on.

Kada je u pitanju kilaža žive vage prasića, za pečenje je najbolja kilaža da prase bude zrelije.

– Po mom mišljenju je da težina praseta bude od 25 do 30 kilograma, svakako, sve je stvar ukusa, neko voli manje, da bude slađe, dok sa druge strane može da bude kvalitetnije, ako je zrelije meso – kaže Vladimir.

U svakom slučaju, bitno je da gazdinstva budu registrovana kako bi koristila ovu platformu. Danas sva gazdinstva koja se bave nekim segmnentom poljoprivredne proizvodnje potrebno je da budu registrovana, odnosno da postoji njihov jedinstven broj, preko kog se može komtrolisati i promet, a I same proizvode koji dođu sa tog gazdinstva.

Izvor: Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar