Home VestiEkonomija Koliko košta izgradnja bazena u dvorištu?

Koliko košta izgradnja bazena u dvorištu?

by bifadmin

Koliko god dobro se proveli na moru, to je ipak samo nekoliko nedelja godišnje a za trajniju relaksaciju možda je rešenje privatni bazen

Čak i kada temperature napolju nisu ovako paklene i kada se osveženje traži i u čaši vode, mnogo je više onih bi letovanje na moru, ma kako egzotična bila destinacija, uvek menjali za bazen u sopstvenom dvorištu. Ako ništa drugo, ova druga opcija je trajnija, piše 24sedam.

Ali, koliko košta to zadovoljstvo svakodnevnog letnjeg zaranjanja u „sopstvene vode“?

U najkraćem, manje od dva porodična letovanja na Baliju, ali smo od dve firme koje se bave ugradnjom bazena, za vas raščlanili troškove koje novi vlasnici bazena imaju i osvetlili neke dileme potencijalnih kupaca.

– Možda to nekom čudno zvuči ali bazeni nisu luksuz, zbog čega se na njih ni ne plaća porez. Sve su popularniji a biće zbog klimatskih primena još više, pokazuje ova godina koja po potražnji podseća na one rekordne iz vremena korone – kaže za 24sedam Slavica Golijan, menadžer prodaje iz beogradska firme „Termopool“.

A raspon za komfor brčkanja u svom bazenu je veliki i ide od 10.000 do 25.000 evra, zavisno od toga da li se želi „brzi“ montažni bazen ili zidani sa mozaikom, čije postavljanje trebaju nedelje.

– Najčešća dimenzija za koju se klijenti odlučuju je 8 puta 4 metra, i to je u montažnoj varijanti 10.000 do 12.000. Ako se radi od betonskih blokova, obloženo lajnerom, to je 18.000 a za zidani bazen obložen mozaikom, potrebno je izdvojiti 20.000 do 25.000 evra. U svim varijantama govorimo o osnovnoj opremi, sa filtracijom i rasvetom – objašnjava Golijan.

„Startni“ i tekući troškovi

Slavica Golijan navodi i neke troškove na koje se obično ne misli kada se mašta o bazenu a na koje bi budući vlasnici morali da budu spremni.

– Bazeni u principu ostaju napunjeni i zimi, radi statike a da se ponovo spreme za novu sezonu potrebno je od 70 evra do 400 evra, zavisi od dimenzije bazena. Takođe, potrebno je i održavanje i zbog toga se ljudi više odlučuju za bazene sa lajnerom nego mozaikom, jer mnogo je jeftinije promeniti lajner nakon pet ili deset godina nego mozaik – napominje naša sagovornica.

Kao objašnjavaju u jagodinskoj firmi „Hidroterm“, polovina krajnje cene otpada na građevinske radove a polovina na bazen i opremu.

To znači da se, u krajnjem slučaju, može proći i nešto jeftinije ako se iskop radi u sopstvenoj režiji mada to stručnjaci ne preporučuju, kao ni izvedbu bez detaljnog plana.

Kod njih se model „Gre Classic“, dimenzija 6,1×3,75×1,2m može dobiti za 5.800 evra ali „standardni“ ukopani 8×4 od betonskih blokova je oko 18.000 evra a poliesterski u istim dimenzijama 20.000 evra.

– Tu su građevinski radovi oko 7.000 evra a ostatak je bazen i oprema. Treba imati u vidu i da kada je bazen u prelivnoj varijanti i to je 30% do 40% skuplje nego u skimerskoj – kaže nam Filip iz „Hidroterma“.
U vrhu ponude su ukopani bazeni obloženi mozaikom, koji idu od 25.000 evra pa naviše – u osnovnoj varijanti.

– Imate mozaik koji košta, 1.500 dinara kvadratni meta a imate i one koji koštaju 100 evra. Na to može doći oprema za automatsko doziranje, što je 2.500-3.000 evra, pa slana voda još 3.000-4.000 evra… Ali kada, recimo, imate toplotnu pumpu možete sezonu kupanja produžiti od marta do oktobra – napominje Slavica Golijan.

Na zgradama kupanje i dalje retkost

Za razliku od dvorišnih, bazeni u ( odnosno na) zgradama su i dalje retki.
– U poslednje vreme ima i toga, u nekim ekskluzivnim stambenim kompleksima ali to je i dalje retkost. Doduše ni naši statičari nisu oduševljeni idejom da bazen bude na spratu, a i kod nas je sve češće da imućnija klijentela gradi kuče na obodu grada a tu već bolje stoji bazen u dvorištu – napominje Golijan.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar