Home VestiEkonomija Pad IT sistema širom sveta uzrokovao gubitak veći od milijardu dolara

Pad IT sistema širom sveta uzrokovao gubitak veći od milijardu dolara

by bifadmin

Iza pada IT sistema koji je prošle nedelje pogodio veliki deo sveta stoji greška CrowdStrike kompanije za sajberbezbednost, ali još nije poznato ko će nadoknaditi gubitke

Jedan od najvećih krahova sistema doveo je do otkazivanja više od 5.000 komercijalnih avio-letova širom sveta, a pogođene su i bolnice i mnoge privatne firme, prenosi Euronews Srbija.

Problem je izazvao loš kod aužiriranja CrowdStrike softvera, ali ispravka nije tako jednostavan poduhvat i iz te kompanije kažu da bi moglo da prođe više dana pre nego što se svi sistemi vrate u normalu.

U objavi na društvenim mrežama njeni predstavnici navode da „značajan broj“ od oko 8,5 miliona uređaja ponovo funkcioniše i izvinili su se zbog prekida do kog je došlo.

Međutim, oni još nisu pominjali da li nameravaju da ponude kompenzaciju pogođenim korisnicima.

Stručnjaci očekuju da će biti zahteva za odštetu, a možda i tužbi.

„Ako ste advokat CrowdStrike-a, verovatno nećete moći da uživate u ostatku leta“, kaže Den Ivs, tehnološki analitičar za „Wedbush Securities“.

Stručnjaci se u najvećoj meri slažu da je prerano sa sigurnošću proceniti koliko je svet koštala nemogućnost pristupa internetu, ali Patrik Anderson, izvršni direktor Anderson Economic Group, istraživačke firme specijalizovane za procenu troškova u slučaju prekida rada kompanija, smatra da je reč o iznosu koji bi lako mogao da premaši milijardu dolara.

On, poređenja radi, procenjuje da je „cena“ nedavnog hakovanja CDK Global softverske kompanije koja servisira američke prodavnice automobila dostigla iznos od milijardu dolara. Iako je taj prekid trajao duže – oko tri nedelje, bio je ograničen na jednu industriju.

„Ovaj prekid pogađa daleko više klijenata i biznisa i to na različite načine koji variraju od neprijatnosti do ozbiljnih smetnji, što dovodi do troškova koji neće lako moći da budu nadoknađeni“, kaže on za CNN.

Anderson je dodao da bi to naročito značajno moglo da utiče na avio-kompanije, koje su izgubile profit od otkazanih letova.

Uprkos dominaciji „CrowdStrike“ kompanije u sajberbezbednosti, njihov godišnji prihod je nešto manji od četiri milijarde dolara. Ipak, stručnjaci kažu da je vrlo verovatno da su se oni zaštitili od ovakvih situacija posebnim stavkama u ugovorima sa svojim klijentima.

Džejms Luis iz Centra za strateške i međunarodne studije podsetio je na sličan slučaj koji je imala softverska kompanija SolarWinds, koja se našla na sudu zbog ruskog hakovanja agencija federalne vlade u Americi krajem 2020. Međutim, sudija je odbacio tužbu koju je protiv njih pokrenula Komisija za hartije od vrednosti i berzu.

Luis kaže da je na kraju ta kompanija odgovarala samo za to što nije otkrila koje su ranjivosti njihovog sistema na spoljne napade, ali ne i za štetu koju je pričinila svojim klijntima.

Izvor: Euronews
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar