Home VestiEkonomija Poskupljuju nam krediti od Emirata

Poskupljuju nam krediti od Emirata

by bifadmin

Duži rok, a kamata veća. Dve milijarde dolara, zajmljenih od Emirata kroz dva kredita, umesto ove – vratićemo za dve godine i to po višoj kamatnoj stopi.

Umesto da milijardu dolara kredita uzetog od Fonda za razvoj Abu Dabija 2022. vratimo u decembru ove godine, učinićemo to tek 2026. Produžetak roka otplate Srbiju će dodatno koštati, jer ćemo kamatu plaćati po stopi od četiri odsto, umesto prvobitno ugovorena tri procenta. Isto važi i za još jednu milijardu dolara, zajmljenu još 2014. od Vlade Emirata po ceni od dva odsto, gde ćemo kredit takođe vratiti dve godine kasnije – u avgustu 2026, po stopi od četiri odsto.

Vlada Srbije usvojila je 4. jula dva predloga zakona koji se odnose na jedan sporazum i jedan ugovor o zajmovima koji je Srbija potpisala sa Vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata i Fondom za razvoj Abu Dabija.

Jedan se odnosi na milijardu dolara zajmljenu 2014. godine po stopi od dva odsto za finansiranje podrške budžetu Srbije, a drugi na zajam od milijardu dolara iz 2022, sa kamatnom stopom od tri odsto, u istu svrhu – za podršku budžetu.

Rok za otplatu i jednog i drugog zajma bila je 2024. godina – jednog zajma u avgustu, a drugog u decembru.

Za oba je otplata produžena za dve godine – na avgust, odnosno na decembar 2026.

I oba kredita otplatićemo po višoj kamatnoj stopi – od četiri odsto.

Jedan kredit

Vlada Srbije je 6. marta 2014. godine sklopila sa Vladom Emirata sporazum o zajmu vrednom milijardu dolara.

Sporazum je tada potpisan, a potom i potvrđen od strane Narodne skupštine donošenjem zakona.

Zajam se odobren pod sledećim uslovima: iznos je bio ekvivalentan iznosu do jedne milijarde američkih dolara, period raspoloživosti zajma je šest meseci od datuma efektivnosti Sporazuma o zajmu, kamatna stopa je fiksna i iznosila je dva odsto godišnje.

Prvi datum plaćanja kamate je nakon šest meseci od datuma povlačenja, i plaća se u dve polugodišnje rate 14. februara i 14. avgusta.

Prvo dospeće kamate bilo je 14. februara 2015. godine.

Ukupan iznos kredita je povučen 14. avgusta 2014. godine i trenutno stanje duga iznosi jednu milijardu dolara, navedeno je u obrazloženju predloga zakona.

Glavnica zajma se otplaćuje u celosti, u jednoj rati koja dospeva 120 meseci nakon datuma prvog povlačenja sredstava – dakle ove godine.

Naime, odredbama Sporazuma o zajmu definisano je jednokratno plaćanje glavnice na poslednji datum otplate, a to je 14. avgust 2024. godine.

„Radi usklađivanja neophodnih finansijskih sredstava za finansiranje tekućih obaveza po Sporazumu o zajmu, kao i u cilju održivosti i upravljanja javnim dugom Republike Srbije, sa predstavnicima Fonda za razvoj Abu Dabi (Vlada Emirata Abu Dabi, UAE) razmatrano je i usaglašeno aneksiranje Sporazuma o zajmu u cilju produžetka krajnjeg datuma otplate glavnice za dodatne dve godine, odnosno do 14. avgusta 2026. godine. Dodatno, u skladu sa trenutnim tržišnim finansijskim uslovima, fiksna kamatna stopa uvećana je na četiri odsto godišnje“, stoji u obrazloženju Predloga zakona o potvrđivanju izmene i dopune sporazuma o zajmu.

Još jedan kredit

Ugovor o još jednom zajmu od miljardu dolara između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje podrške budžetu Republike Srbije, potpisan je 11. septembra 2022. godine u Abu Dabiju i potvrđen od strane Narodne skupštine Srbije donošenjem zakona.

Kredit je trebalo da se vrati 9. decembra ove godine, ali je Vlada Srbije dopisom od 25. juna zatražila preko Ministarstva finansija produžetak datuma dospeća rate na 9. decembar 2026. godine.

Uslovi predviđeni prvobitnim ugovorom bili su ovakvi: Iznos zajma je ekvivalentan iznosu do jedne milijarde američkih dolara, kamatna stopa je fiksna i iznosi tri odsto godišnje, a plaća se u dve polugodišnje rate 9. decembra i 9. juna. Prvo dospeće kamate bilo je 9. juna 2023. godine. Glavnica zajma se otplaćuje u celosti, u jednoj rati koja dospeva dve godine nakon datuma prvog povlačenja sredstava. Odredbama Ugovora o zajmu definisano je jednokratno plaćanje glavnice na poslednji datum otplate, odnosno 9. decembra 2024. godine.

Ukupan iznos kredita, kako se navodi – povučen je 9. decembra 2022. godine i trenutno stanje duga iznosi milijardu dolara.

„Radi usklađivanja neophodnih finansijskih sredstava za finansiranje tekućih obaveza po Ugovoru o zajmu, i u cilju održivosti i upravljanja javnim dugom Srbije, sa predstavnicima Fonda za razvoj Abu Dabija (Vlada Emirata Abu Dabi, UAE) razmatrano je i usaglašeno aneksiranje Ugovora o zajmu u cilju produžetka krajnjeg datuma otplate glavnice za dodatne dve godine, odnosno do 9. decembra 2026. godine. Dodatno, u skladu sa trenutnim tržišnim finansijskim uslovima, fiksna kamatna stopa uvećana je na četiri odsto godišnje“, navodi se u obrazloženju predloga zakona o potvrđivanju izmena i dopuna ovog ugovora o zajmu.

Zakonopisac ističe i da „s obzirom na napore koje Vlada Srbije ulaže za očuvanje stabilnosti sistema javnih finansija i sprovođenje budžeta prema usvojenom planu navedene izmene Ugovora o zajmu predstavljaju najpovoljniji način da se obezbedi prostor za finansijska sredstva u skladu sa potrebama javne potrošnje i ekonomskim kretanjima do kraja ove i sledeće godine“.

Koliko Srbija duguje stranim vladama na ime odobrenih kredita, pogledajte u martovskom Biltenu javnih finansija.

„Zanavljanje“ kredita se očekivalo

Podsetimo, Nova ekonomija je pisala da ukupno zaduženje Srbije kod Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Fonda za razvoj Abu Dabija „miruje“ na oko 2,5 milijarde dolara. Ovi krediti su se uzimali ranije, neki i pre pune decenije, za pomoć budžetu i otplatu starih dugova po povoljnim kamatnim stopama. Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch, kako je pisala Nova ekonomija u tekstu iz aprila ove godine – veruje će Srbija pre kraja 2024. većinu ovog dugovanja „zanoviti“.

„Vlasti u Srbiji planiraju da refinansiraju (‘roll over’) dug od dve milijarde dolara zajma od UAE do kraja ove godine“, ocenila je u februarskom izveštaju agencija Fitch, koja je tada i kreditni rejting Srbije zadržala na istom nivou.

Kako je tada objasnio Branimir Jovanović sa Ekonomskog instituta u Beču, takozvani „roll over“ aranžman se odnosi na odlaganje vraćanje duga.

“’Roll over’ znači da odlože vraćanje duga. Ako je trebalo da vrate glavnicu ovog duga od dve milijarde krajem (tekuće) godine, da će to odložiti za neku drugu godinu. To može da urade ako se dogovore sa Emiratima da se promene uslovi duga, a može i ako uzmu novi dug (refinansiraju)“, naveo je Jovanović u aprilu ove godine.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar