Home VestiIT i nauka Srbija je u prve tri zemlje u Evropi po izvorima geotermalne energije

Srbija je u prve tri zemlje u Evropi po izvorima geotermalne energije

by bifadmin

Iako se Srbija po izvorima geotermalne energije svrstava u prve tri zemlje u Evropi, ona ovaj svoj izuzetno važan potencijal nije iskoristila za proizvodnju električne i toplotne energije. Svetska energetska kriza ponovo je aktuelizovala značaj ovog resursa, tim pre što su u više od 60 opština utvrđeni prirodni i veštački izvori termalnih voda.

Procenjuje se i da postoji 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda, koja nisu iskorišćena za proizvodnju čiste toplotne energije koja može da smanji zavisnost od uvoza energenata. Ovo tim pre jer je to izvor obnovljive energije koji je dostupan 24 časa svakog dana i može da bude važan faktor u energetskoj tranziciji Srbije.

Pored proizvodnje struje može da se upotrebi za grejanje i hlađenje, ali i transport.

Ovako široka lepeza primene geotermalnog resursa čini ga najsvestranijim i najpouzdanijim obnovljivim izvorom energije. I pored toga, on je u Srbiji zarobljen ispod površine zemlje. Da bi ugledao svetlost dana potrebno je menjati regulativu, udružiti stručnjake, kompanije sa iskustvom i vlast koja će dati smernice da se brže krene u projekte njenog korišćenja.

To su već uradile mnoge države pa udeo ove energije u svetu postaje sve veći u proizvodnji električne energije. Primera radi, na Islandu se više od 25 odsto ukupne električne energije proizvode u geotermalnim postrojenjima, a i među zemljama koje sve više koriste prednosti ovog izvora energije su i Amerika,Italija, Nemačka, Francuska, Novi Zeland, Filipini, Indonezija, Japan.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je za intenzivnije korišćenje geotermije i njeno sistemsko rešavanje u našoj zemlji potrebno, pre svega, u strateškim i planskim dokumentima dati veći značaj ovom resursu.

– U poslednje vreme, dosta se radi na istraživanju geotermalnog potencijala, ali je to nesistemski i bez jasne vizije u kom pravcu se želi ići u budućnosti. Mađarska i Turska, koje već imaju geotermalne elektrane, napravile su i ambiciozne planove i razvijaju nove projekte. To rade i Hrvatska i Slovenija. Srbija pripada ovom geostrukturnom prostoru, imamo indikacija prisustva visokih temperatura, ali je neophodno raditi i na njihovom dodatnom istraživanju i utvrđivanju potencijalnosti – objašnjava sekretar Udruženja za energetiku i rudarstvo PKS Ljubinko Savić za „Blic Biznis“.

Mnoga svetska, ali i domaća istraživanja pokazuju da će geotermalna energija u skorijoj budućnosti zameniti onu prljavu, koja se vezuje za skoro iscrpljena fosilna goriva.

Obnovljive energije

Procene su da će uglja biti za još najviše 50 godina, gasa još do 80-100 godina, odnosno da do 2100. godine više neće biti korišćenja fosilnih goriva. Sa druge strane, količina OIE se može smatrati gotovo neiscrpnom i čistom jer ne stvara emisije štetnih gasova, ali i elektrane koje je koriste zauzimaju mali prostor, za razliku od hidroelektrana.

– Ova vrsta obnovljive energije je pouzdana jer za razliku od vetroelektrana i solarnih elektrana ne zavisi od meteoroloških ili časovnih prilika. Geotermalne elektrane imaju vrlo niske troškove proizvodnje, dok su potrošačima računi minimalni – navodi profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dejan Milenić.

Početna istraživanja geotermalne energije u Srbiji rađena u periodu od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog veka. Tada su nastali i prvi geotermalni sistemi i prve banje, među kojima su Vranjska, Niška, Sokobanja. Ipak, sve je tokom devedesetih godina stalo, ali se u poslednjih 15 godina ova oblast ponovo razvija, pa u Srbiji geotermalnu energiju za grejanje trenutno koristi oko 5.000 objekata, od kojih je više od 1.000 u Beogradu.

Pri tom JKP Beogradske elektrane istražuje da proširi svoje grejne kapacitete pa je u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom realizovalo prve dve faze naučne studije o mogućnosti korišćenja geotermalne energije u sistemu daljinskog grejanja. U prethodne tri godine, u okviru prve dve faze studije istraženo je 18 kompleksa toplana i kotlanica i utvrđeno je da na sedam lokacija može da se koristi geotermalni potencijal.

Ekonomske uštede

– Tri lokacije su mapirane kao najperspektivnije, a to su toplane Batajnica, Borča i Dunav. Trebalo bi da u kompleks toplane Batajnica se započne a treća faza istraživanja, odnosno radovi na projektu istražne bušotine – navode iz Beogradskih elektrana.

To pretpostavlja da pored smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu se ostvare i značjane ekonomske uštede odnosno manjenje troškova proizvodnje toplotne energije a samim tim i cene za potrošače.

Pored Beograda, podaci pokazuju i da su u više od 60 opština utvrđeni prirodni i veštački izvori termalnih voda u kojima je temperatura u proseku oko 40 stepeni. Na teritoriji šest opština i gradova temperatura vode je veća i od 60 stepeni. Reč je o Vranju, Šapcu, Kuršumliji, Raškoj, Medveđi, Apatinu. Ipak, najvišu temperaturu imaju termalne vode u Vranjskoj (96°C), Jošaničkoj (78°C), Sijarinskoj (72°C), Kuršumlijskoj (68°C) i Novopazarskoj banji (55°C).

Međutim, u ovim banjama termalna voda se uglavnom koristi za lečenje. Doduše, postoje i eksperimentalni projekti poput onog u Vranjskoj banji, koja se koristi za zagrevanje stanova i koji je pokazao izuzetne rezultate ili Jošanička banja u kojoj se ceo Dom zdravlja greje zahvaljujući termalnim vodama. Ti rezultati su ipak najvidljiviji u opštini Bogatić koja je od pre nekoliko godina koristi geotermalne vode za sistem daljinskog grejanja.

Sistem se isplati za pet do šest godina

Podaci pokazuju da je pre prelaska na ovaj sistem grejanja ova opština trošila oko 160.000 evra godišnje za zagrevanje javnih objekata, a 2021. godine samo 3.000 evra. Pošto se ovaj sistem isplati za pet do šest godina, njihova pozitivna iskustva podstakla su i druge lokalne samouprave Mačve da ispitaju mogućnost ovakvog načina grejanja stanova. Pored njih i druge opštine i gradovi u Srbiji zainteresovane za korišćenje geotermalne energije, među kojima su Pančevo, ceo Južni Banat, Bečej i toplana u Nišu.

Izvor:Blic
Foto:Pixbay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar