Home VestiEkonomija Više od 30 srpskih preduzeća finansirano sredstvima u iznosu od preko 13 miliona evra u okviru EBRD Sustainable SME Reboot programa

Više od 30 srpskih preduzeća finansirano sredstvima u iznosu od preko 13 miliona evra u okviru EBRD Sustainable SME Reboot programa

Luksemburg, Norveška i SAD pružaju podršku u obezbeđivanju finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća za ulaganje u tehnologije visokih performansi

by bifadmin

Od svog osnivanja 2022. godine, EBRD Sustainable SME Reboot program finansirao je više od 30 preduzeća i blizu 60 projekata u Srbiji – od kojih je 34 projekta verifikovano, u ukupnom iznosu od preko 13 miliona evra.

Program podržava mala i srednja preduzeća pružanjem finansijskih sredstava za investicije u visoke standarde performansi, tehnologije i usluge u oblasti zaštite životne sredine, zaštite zdravlja i bezbednosti na radu, kao i kvaliteta i bezbednosti proizvoda. Te investicije pomažu preduzećima da postanu konkurentnija, i omogućavaju oporavak njihovog poslovanja nakon pandemije.

Od ukupnog broja projekata trinaest je realizovano u Beogradu, a ostalih 45 u različitim regionima Srbije, što doprinosi jačanju lokalne ekonomije. Najveći broj projekata izvan glavnog grada realizovan je u Moravičkom, Nišavskom, Južnobačkom i Sremskom okrugu.

Sektor transporta finansiran je sa najviše sredstava – oko 4,5 miliona evra, a sledi ga sektor proizvodnje koji je podržan sa oko 2,5 miliona evra. Ritejl, poljoprivreda i prehrambena industrija finansirane su sa oko 2 miliona evra svaka, dok je građevinski sektor dobio sredstva u iznosu od 320.000 evra.

Program se fokusira na širenje zelene ekonomije promovišući investicije u poboljšanje energetske efikasnosti, te se više od 70% sredstava dodeljuje investicijama u tehnologije koje štede energiju i u zelene tehnologije.

Mala i srednja preduzeća iz Srbije su kroz Sustainable SME Reboot program ulagala u različite projekte, poput ugradnje solarnih panela u cilju smanjenja troškova i emisije štetnih gasova, kupovine poljoprivrednih mašina sa EU stage V emission motorima, kupovine kamiona i drugih vozila sa Euro 6 motorom. Ovakva ulaganja omogućavaju malim i srednjim preduzećima da usaglase svoje poslovanje sa EU i međunarodnim direktivama, čime se uvećava i njihova konkurentnost na lokalnom i globalnom tržištu.

Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici su najbrojniji privredni subjekti u Srbiji i imaju vitalnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje, jer značajno doprinose zapošljavanju, inovacijama i privrednom rastu. Prema podacima Privredne komore Srbije, u proteklih godinu dana došlo je do rasta broja novonastalih kompanija i preduzetnika, kao i do boljih finansijskih rezultata poslovanja privrede.

Poboljšanje konkurentnosti srpske privrede i privatnog sektora dolazi, između ostalog, i kao rezultat usklađivanja regulative sa principima EU ključnim za održiv ekonomski rast.

Moto-Plast je jedna od kompanija koje su investirale u novu infrastrukturu putem Sustainable SME Reboot programa, kako bi povećala udeo zelene energije u svom snabdevanju i kako bi zaštitila životnu sredinu. Ovo srpsko preduzeće, koje se bavi proizvodnjom folije od polietilena za industrijsko pakovanje, investiralo je u novu solarnu elektranu i rekonstrukciju postojeće.

„Ova investicija omogućila nam je da smanjimo potrošnju komercijalne električne energije za više od 20%, istovremeno doprinoseći zaštiti životne sredine kroz smanjenje emisije štetnih gasova, jer preko 20% naših potreba za električom energijom dobijamo iz obnovljivog izvora energije. Glavni benefit investicije jeste što je Moto-Plast na domaćem tržistu i u regionu prepoznat kao jedan od retkih proizvođača koji vodi računa i investira u zaštitu životne sredine“, kaže Igor Preradović, Production Manager u kompaniji Moto-Plast.
Sustainable SME Reboot program sprovodi se u Srbiji uz podršku lokalnih partnerskih banaka: Erste banka, Banca Intesa i UniCredit Leasing.

Mala i srednja preduzeća koja su učestvovala u programu dobila su i podsticaj u vrednosti do 15% od iznosa kredita. Podsticaj su omogućili Luksemburg, Norveška i SAD kroz Small Business Impact Fund (SBIF).

EBRD i donatori podržavaju mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu kroz kredite, grantove i besplatnu tehničku podršku u cilju poboljšavanja njihove konkurentnosti. Razvoj dinamičnog i kompetitivnog sektora malih i srednjih preduzeća, kao i njihovo usaglašavanje sa EU i međunarodnim direktivama, postalo je jedan od prioriteta Srbije u okviru njenog približavanja pristupanju Evropskoj Uniji.

U okviru Sustainable SME Reboot programa u zemljama Zapadnog Balkana implementirano je preko 200 projekata ukupne vrednosti od blizu 40 miliona evra.

Foto: Andrej Nihil

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar