Home VestiEkonomija Centralna Evropa traži da EU bude nezavisnija od SAD

Centralna Evropa traži da EU bude nezavisnija od SAD

by bifadmin

Uprkos brojnim neslaganjima, većina građana centralne Evrope ocenjuje da je članstvo u EU njihovim državama donelo više koristi nego štete, ali se još veći broj zalaže da Unija što pre mora da postane nezavisnija od SAD. U takvim zahtevima prednjače Bugari, Rumuni i Hrvati, dok ovakav stav ima najmanju podršku u Poljskoj.

Između polovine i dve trećine stanovnika centralne Evrope smatra da je članstvo u Evropskoj uniji donelo njihovim državama više prednosti nego ograničenja, pokazuje najnovije istraživanje CEPER grupe koje je sprovedeno u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj.

S druge strane, ispitanici ocenjuju da je zajedničko tržište EU donelo više koristi njihovim zemljama nego njima lično. Izuzetak je Bugarska, gde je 54 odsto anketiranih iznelo procene da od trenutka pristupanja EU oni sami žive znatno bolje, nego što je napredovala bugarska privreda.

Poljaci „najverniji“ Americi

Iako su anketirani građani u srednjoevropskim zemljama uvereni u prednosti članstva u EU, ogromna većina ističe da Unija mora da postane politički, ekonomski i vojno daleko nezavisnija od Sjedinjenih Američkih Država. Većina ispitanika iznosi mišljenje da SAD povlači mnoge poteze koji su na štetu Evrope, uključujući i dalje rasplamsavanje rata u Ukrajini.

Ovakvo mišljenje ja najizraženije u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, gde preko 80 odsto anketiranih traži veću autonomiju EU u odnosima sa SAD, dok je takvog mišljenja između 70 i 80 odsto ispitanih građana u Sloveniji, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj.

U Češkoj se za manje oslanjanje na SAD izjasnilo 69 odsto anketiranih, dok ovakvi zahtevi imaju najmanju podršku u Poljskoj (53 odsto), ali je i tamo preko polovine ispitanika za to da se Evropa više okrene sopstvenim interesima, bez obzira šta o tome misle američki zvaničnici.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar