Home VestiEkonomija EU smanjuje troškove uvoza Teslinih automobila iz Kine

EU smanjuje troškove uvoza Teslinih automobila iz Kine

by bifadmin

Evropska komisija planira da značajno snizi carine na Teslina vozila iz Kine, što bi moglo rezultirati velikim rastom uvoza.

Ovde se radi o automobilima koji se za američku kompaniju sklapaju u najvećoj azijskoj ekonomiji. Naime, predloženo je da se dodatni carinski troškovi na pomenuta vozila redukuju sa 20,8 odsto na devet procenata, što je drastično niže u odnosu na ostala električna vozila iz Kine. Za druga kineska električna vozila nameti se kreću između 17 odsto i 36,3 odsto.

Do ovog predloga je došlo posle Teslinog zahteva za individualnu procenu nameta na uvoz njegovih vozila. EU inače nije ljubitelj uvoza novih tehnologija iz Kine jer smatra da kompanije iz ove države predstavljaju nelojalnu konkurenciju njenim prozvođačima budući da su dobrim delom subvencionisani. Međutim, posle analize Teslinog zahteva Evropska komisija zaključila je da proizvođač njegovih vozila u Kini dobija znatno nižu pomoć države od ostalih kineskih kompanija.

Za druge kineske proizvođače električnih vozila EU ima posebne tarife u zavisnosti od toga koliko im pomaže država. Primera radi, one za SAIC Motor Corp. iznose 36,3 odsto, za Geely 19,3 procenta a za BYD 17 odsto.

Izvor: Euronews
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar