Home VestiPolitika i društvo Kako je malo špansko selo profitiralo od istopolnih brakova?

Kako je malo špansko selo profitiralo od istopolnih brakova?

by bifadmin

Kada su 2005. u Španiji legalizovani istopolni brakovi, mnogi gradovi su odbili da ih organizuju na svojoj teritoriji. Ali selo Campillo de Ranas je iskoristilo ovu mogućnost i stvorilo sebi veliku ekonomsku šansu. 

Na početku organizovanja istopolnih brakova u tom selu je živelo šestoro ljudi a sada ono ima 60 stalnih stanovnika, plus oko 500 gostiju tokom vikenda kada se slave venčanja.

Stanovništvo je nekada živelo od poljoprivrede a sada se osim njom bavi i ugostiteljstvom, trgovinom, proizvodnjom suvenira i drugim delatnostima. Nekada ni Španci nisu znali za njega a sada se o njemu piše u svetski poznatim medijima.

Campillo je postao toliko slavno selo da su i neke druge statistike u njemu preokrenute. Naime, pre 2005. u ovom selu 35 godina nije sklopljen nijedan brak, ono je praktično izumiralo. A zatim je, u samo tri godine od stupanja na snagu zakona o istopolnim brakovima, u Campillu sklopljeno više od 100 brakova, od čega su samo 32 bila istopolna. Ispostavilo se da su i heteroseksualne osobe, i to u velikom broju, ovo mesto videle kao zanimljivu destinaciju za svadbena slavlja.

Kako je malo selo postalo toliko popularno?

Na poziciji predsednika opštine u Campillu nalazi se već 24 godine Francisko Maroto, član španske Socijalističke partije koji je i sam homoseksualac.

Kada su legalizovani istopolni brakovi u celoj zemlji, nije bilo mnogo lokalnih samouprava koje su potrčale da svojim sugrađanima omoguće ovu uslugu. „Gledajući u kojoj meri se gradonačelnici pozivaju na prigovor savesti i odbijaju da sprovode pomenuti zakon, odlučio sam da svoja ovlašćenja iskoristim tako što ću postaviti pozitivan primer i početi da organizujem istopolna građanska venčanja“, kaže Maroto za El Pais.

U gej zajednici se vrlo brzo pročulo za njegovu odluku, i to ne samo među španskom populacijom već i širom planete. Tako su počeli da dolaze parovi iz različitih delova sveta kako bi u malom španskom selu izgovorili „sudbonosno da“.

Već 2011. godine Campillo je organizovao po tri venčanja dnevno jer je bio jedno od retkih mesta u Evropi gde su istopolni brakovi bili dozvoljeni. Vremenom su i druge zemlje usvajale ovakve zakone, pa je deo evropske LGBTQ zajednice dobio ista prava i u svojim državama. Zato je danas broj venčanja u Campillu manji nego ranije, ali i dalje ih ima i ona i dalje doprinose budžetu ovog sela na različite načine. Na primer, tako što se cena jedne sobe u privatnom smeštaju kreće oko 90 dolara po noći. I što, na kraju krajeva, uopšte ima privatnog smeštaja za izdavanje.

Izvor: El Pais

Foto: Jaxor84, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar