Home Promo OTP Grupa je ostvarila polugodišnju dobit nakon oporezivanja od 1.3 milijarde evra

OTP Grupa je ostvarila polugodišnju dobit nakon oporezivanja od 1.3 milijarde evra

by bifadmin

OTP Grupa je ostvarila polugodišnju dobit nakon oporezivanja od 1.3 milijarde evra, dok ROE pokazatelj iznosi 23.6%.

Međugodišnje smanjenje dobiti od 12% obrazloženo je jednokratnim direktnim efektima uključivanja dve novostečene banke u prvoj polovini 2023. godine. Stavke usklađivanja nisu zabeležene u prvoj polovini 2024. godine.

Polugodišnja prilagođena dobit nakon oporezivanja beleži rast od 28%, pri čemu je bez tekućeg doprinosa profitu dve novostečene banke ostvaren rast od 22%, prilagođen deviznom kursu.

Polugodišnji ukupni troškovi rizika uvećani su za 83%. U okviru istih, troškovi kreditnog rizika smanjeni su za 25% usled oslobađanja u prvom kvartalu 2024. godine u OTP Core, hrvatskom i srpskom segmentu, a u svetlu unapređenja makro očekivanja usmerenih ka budućnosti. Skok zabeležen u ostalim troškovima rizika u drugom kvartalu 2024. godine posledica je obezvređenja ruskih obveznica.

Dobit nakon oporezivanja od 0.7 milijardi evra ostvarena u drugom kvartalu 2024. godine podrazumeva kvartalni rast od 12%. Tokom drugog kvartala, svi članovi grupe prijavili su pozitivne rezultate, te je prilagođen doprinos profitu članova grupe izvan Mađarske dostigao 70%.

Povećanje profita u odnosu na prethodni kvartal može se pripisati smanjenju poreza na dobit preduzeća od 75 miliona evra. U drugom kvartalu, poslovni prihodi beleže kvartalni rast od 16%, a ukupni prihodi 9%. Troškovi poslovanja uvećani su za 1% u odnosu na prethodni kvartal.

Konsolidovani neproblematični krediti (Nivo 1+2) uvećani su za 3% u odnosu na prethodni kvartal (prilagođeno deviznom kursu), tako da je rast od početka godine do danas dostigao 4%, a bez Rumunije 5%. U drugom kvartalu ubrzan je tempo rasta u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji i premašio je prosek Grupe.
Konsolidovani depoziti su kvartalno uvećani 2% i 3% od početka godine do danas, prilagođeno deviznom kursu. Kvartalni rast podstaknut je volumenima segmenta stanovništva.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar