Home VestiEkonomija Zašto Kinezi plaćaju čaj mnogo više nego Zapadnjaci?

Zašto Kinezi plaćaju čaj mnogo više nego Zapadnjaci?

by bifadmin

Najjeftiniji čajevi u Kini su u proseku dvostruko skuplji nego na Zapadu, a bogatiji Kinezi će platiti i 3.000 dolara za 500 grama posebnog čaja. Pored činjenice da stanovnici Kine doživljavaju čaj kao deo svoje kulture a ne kao potrošačku robu i da mu pridaju velika lekovita svojstva, računice pokazuju da je skuplji čaj dugoročnije povoljniji od jeftinog. Retki kineski čajevi na aukcijama mogu dostići cenu od preko 184.000 dolara za kilogram.

Kineski ljubitelji čaja smatraju čajeve koji se prodaju za 20 do 30 dolara za 500 grama jeftinim svakodnevnim čajevima. Platežniji stanovnici Kine plaćaju dvostruko više za vrhunske čajeve, čak šest do 10 dolara po gramu ili 3.000 dolara za 500 grama posebnog čaja.

Nasuprot tome, evropski i severnoamerički ljubitelji čaja troše 5 do 10 centi po gramu za čaj koji konzumiraju kod kuće. Kutija od 100 kesica crnog čaja u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi ili Velikoj Britaniji prodaje se za manje od 10 dolara.

Zašto kineski potrošači plaćaju čaj daleko više nego ljubitelji ovog napitka na Zapadu? Istraživači objašnjavaju da su glavni razlozi u značaju koji se pridaje čaju u kineskoj tradiciji, gde on predstavlja kulturni proizvod, a ne potrošačku robu čija cena varira zavisno do promena na tržištu.

Skuplji čaj povoljniji od jeftinog

Čaj za Kineze nije samo piće, već simbol poštovanja, gostoprimstva, mira i sklada. Različite vrste kineskih čajeva imaju simbolična značenja, poput prosperiteta, sreće ili čistoće. Kineski čajevi cenjeni su ne samo zbog svog ukusa, već i zbog svojih lekovitih svojstava, za koja se vjeruje da podstiču zdravlje i dobrobit. Oni su odigrali značajnu ulogu u kulturnoj razmeni Kine, šireći njenu tradiciju i vrednosti širom sveta.

Pored kulturoloških, postoje i vrlo racionalni razlozi zašto je skupi čaj dugoročnije povoljniji od jeftinog. Što je čaj kvalitetniji, to je potrebna manja količina za pripremanje ovog napitka, ima znatno duži rok trajanja, tokom kojeg zadržava isti ukus kao i kada je kupljen.

Postoji šest glavnih vrsta kineskog čaja: zeleni, beli, žuti, crni čaj, tamni čaj i ulong čaj koji nazivaju „Crveni zmaj“. Svaki od njih je kategorisan prema tome kako se prerađuju listovi i koliko dugo traje proces fermentacije. Primera radi, zeleni čaj nije fermentisan, dok je tamni čaj dvostruko fermentisan. Takođe, za pripremu nekih čajeva se koriste celi listovi, dok se za druge upotrebljavaju samo pupoljci.

Aukcije čajeva

Naravno, najviše koštaju one sorte čajeva koje su najređe. Jedan od najskupljih čajeva na svetu je ulong „kameni čaj“. To je specifična vrsta čaja koja raste na stenama na planini Vuji u istočnoj Kini, pa se zato zove „kameni čaj“. Cena ovog čaja u maloprodaji iznosi 4.560 dolara za 25 grama, ili 184.615 dolara za kilogram! Uživanje u „kamenom čaju“ u restoranu košta 28.000 dolara za šoljicu. Da bi se stekla kompletna slika, evo i podatka da je za pripremu 150 do 200 mililitara ovog čaja potrebno oko pet grama listova.

Zato ne čudi da se retki kineski čajevi prodaju i na aukcijama. Svega 20 grama „kamenog čaja“, koji je nekada bio rezervisan samo za kineskog cara, prodato je na aukciji za 28.000 dolara. Zeleni čaj iz kineske pokrajine Anhuej je dostigao cenu od 31.300 dolara za 100 grama. Takozvani čajni kolač od 330 grama, koji čine komprimovani listovi čaja, prodat je na aukciji u Hong Kongu za 72.150 dolara.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar