Home VestiEkonomija Centrlana Evropa i ekonomska šteta koju su izazvale poplave

Centrlana Evropa i ekonomska šteta koju su izazvale poplave

by bifadmin

Najmanje 21 život odnela je oluja Boris u centralnoj Evropi. U poređenju s tim ekonomska šteta izgleda potpuno nevažno, ali ni ona neće biti zanemarljiva.

Naime, ogromne poplave koje je izazvala pomenuta oluja su, bar prema prvim procenama, izazvale štetu u visini od nekoliko stotina miliona evra do milijardu evra. Međutim, precizni troškovi će biti izračunati tek kada opasnost potpuno prođe.

Osiguravači tvrde da je, bar prema njima dostupnim podacima, najveća materijalna šteta načinjena u Češkoj Republici u kojoj je oluja imala veliki intenzitet. Međutim, Češka nije jedina, Boris je harao i Austrijom, Poljskom i Rumunijom, a očekuje se da će u narednom periodu pogoditi i Slovačku i Mađarsku.

Zemlje kroz koje je oluja protutnjala već su izdvojile na stotine miliona evra za sanaciju posledica iz svojih fondova za vanredne situacije, a neke od njih razmatraju ulaganje i dodatnih sredstava.

Očekuje se da će svim ovim državama porasti deficit i pasti proizvodnja što bi za posledicu moglo da ima pad izvoza, posebno kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi ili proizvodi iz fabrika sa poplavljene teritorije. Ipak, grana privrede koja će trpeti najveće posledice su osiguravači. Primera radi, najveća poljska osiguravajuća kuća PZU je već procenila da će joj profit pasti za 10 odsto zbog isplata šteta.

Izvor: Euronews

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar