Home VestiEkonomija Expo2027 daje „vetar u jedra“ domaćem građevinarstvu, ali na kratke staze

Expo2027 daje „vetar u jedra“ domaćem građevinarstvu, ali na kratke staze

by bifadmin

Širom Centralno-istočne Evrope građevinarstvo je okarakterisano kao sektor sa veoma visokim rizikom, što je slučaj i u Srbiji, izveštava Coface. Ono što će, bar na kraći rok, podstaći domaće građevinarstvo je državni projekat Expo2027, investicija za koju ćemo se ozbiljno zadužiti a čiji povrat možemo očekivati tek za 30 godina.

Ipak, ovde nije tema opravdanost pomenutog projekta i način njegovog finansiranja nego poslovanje građevinske industrije u Srbiji. Prema portalu Fitch, Expo2027 sa sobom nosi velika ulaganja odnosno velike poslove za građevinske i firme iz srodnih delatnosti. Projekti finansirani kroz inicijative za održivi razvoj će podići izvoz, kao i oporavak tražnje u Evropskoj uniji, iako će to biti nadoknađeno intenzitetom uvoza građevinskih i infrastrukturnih projekata. Investicije/BDP se predviđaju na oko 26,5% u 2024. i 2025. godini, u odnosu na 18,2% između 2010. i 2019. Fitch prognozira rast od 3,3% u 2024. i 4,2% u 2025. Takođe, sporazum o slobodnoj trgovini potpisan sa Kinom u septembru novi plan EU za rast Zapadnog Balkana i infrastruktura povezana sa Exspo-om mogu podržati snažniji srednjoročni rast.

Međutim Fitch nije jedini koji se bavi ovom temom. Bloomberg Adria je izradio analizu fokusiranu na građevinski sektor u Srbiji, prema kojoj je 2023. bila izazovna godina za građevinske kompanije. Zbog makroekonomskih uslova, ali i drugih poslovnih aktivnosti, došlo je do pada marži i kod stambenih i građevinskih preduzeća. Kako su istakli analitičari Bloomberg-a, potrebe kompanija za radnom snagom zbog intenzivnijih projekata biće delimično zadovoljene „uvozom“ stranih radnika, čime će ne samo braniti svoju profitabilnost već i obezbediti operativnu realizaciju projekata.

Poslovanje proizvođača građevinskih materijala

Kompanija Coface bavila se analizom sektora građevinskih materijala i došla do zaključka da se preduzeća iz ovog sektora suočavaju sa stalnim pritiskom konkurencije, a ovaj pritisak se ogleda u kontinuiranoj borbi za konkurentniju cenu armature i drugih materijala koji se nude. Uprkos jakoj konkurenciji, kompanije su i dalje u mogućnosti da upravljaju svojim učinkom na tržištu i učestvuju u velikim građevinskim projektima. Primetno je da je sve veći broj preduzeća koja se bave trgovinom metalnim proizvodima.

Izvoz osnovnog metala imao je kumulativni rast od 63,1% (januar-mart 2024. u odnosu na isti period prethodne godine), a izvoz metalnih proizvoda, osim mašina, kumulativno je ostvario rast od 11,1% (januar-mart 2024. u odnosu na isti period prethodne godine). (Izvor: Republički zavod za statistiku)

Međutim, kada treba da poboljšaju likvidnost, kompanije su spremne da pristupe strategiji smanjenja cena na tržištu što može negativno uticati na druga preduzeća u sektoru. Kompanije ističu da kretanje cena čelika i cinka značajno utiče i na njihove performanse (u zavisnosti od toga koji materijal čini najveći deo strukture proizvoda). Međutim, kompanije su fokusirane na praćenje tih kretanja cena na tržištu i čini se da su za sada u stanju da se adekvatno prilagode promenama. Drugi problemi sa kojima se suočavaju kompanije u ovom sektoru odnose se na traženje kvalifikovane radne snage.

Visina finansijskog duga preduzeća zavisi od svakog od njih pojedinačno – neki planiraju investicije koje će dovesti do povećanja bankarskih kredita potrebnih za podršku tih investicija; neki drugi održavaju finansijski dug stabilnim na nivou prethodnih godina. (Izvor: Coface)

Svetski a naš problem

Proizvođači građevinskog materijala beleže usporavanje prodaje, posebno oni koji su izloženi evropskim tržištima, ali se njihove profitne marže za sada drže na stabilnom nivou. Globalni građevinski sektor se bori sa kombinacijom visokih troškova, nedostatkom radne snage/materijala, slabije potražnje i izazovnog kreditnog okruženja, delimično uzrokovanog visokim kamatama.

Kao i u drugim sektorima, primetno je da su i kompanije u sektoru građevinskog materijala opreznije kada je reč o pravljenju dugoročnih planova, jer uzimaju u obzir i aktuelnu geopolitičku situaciju. Ipak, pokušavaju da prate faktore koje su mapirali kao kritične i nastavljaju da posluju na tržištu s obzirom na to da investicije u građevinskom sektoru i dalje rastu.

Kratkoročno posmatrano, niže kamatne stope će verovatno podstaći građevinsku aktivnost, posebno u stambenom i poslovnom sektoru. Posmatrajući srednji rok, predviđa se da će globalna potražnja za cementom ostati relativno stabilna u narednih pet godina. Sve u svemu, neposredni izgledi za proizvođače građevinskog materijala izgledaju ranjivi, ali i dalje donekle stabilni, uglavnom zahvaljujući stabilnim maržama i određenim kontinuiranim aktivnostima.

Tijana Katić

Izvor: Coface

Foto: Artem Labunsky, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar