Home VestiEkonomija Inflacija pada, cene u malopodaji rastu

Inflacija pada, cene u malopodaji rastu

by bifadmin

Iako je opšti nivo cena od početka godine pao 2,3%, podaci o trgovini kažu da cene rastu više

U Srbiji je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima (oblast 45) u drugom tromesečju ove godine zabeležen rast u tekućim cenama od 9,5%, u odnosu na isti prošlogodišnji period, objavio je danas Republički zavod za statistiku

“Ukoliko biste recimo poručivali putem pošte akciznu robu (poput recimo cigarilosa, cigara, duvana za lule), treba pre svega da vodite računa o propisanim količinskim ograničenjima, koja su ista kao i u putničkom prometu (50 cigareta, 25 cigarilosa do 3 grama po komadu, 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuća kombinacija navedenih proizvoda). Takođe treba imati u vidu da se na ovu vrstu proizvoda naplaćuje i akciza, čija se visina periodično usklađuje“

Tu cene nisu toliko odmakle rastu obima prodaje, ali je to i dalje znatno više od stope inflacije koja je od početka godine na nivou 2,3%. To je još bolje vidi u maloprodaji gde je promet robe (osim trgovine motornim vozilima i motociklima, oblast 47 KD) u Srbiji u drugom tromesečju 2024, u odnosu na isto tromesečje prethodne godine, zabeležio rast u tekućim cenama od 13,1%.

Za razliku od veleprodaje, ovde cene daleko beže fizičkom obimu. U prvih šest meseci 2024, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, promet robe u trgovini na malo veći je za 12,7% u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 7,8%.

U strukturi trgovinskog prometa najveće učešće ostvarile su sledeće robne grupe: u oblasti 45 KD – motorna vozila (59,7%), u oblasti 46 KD – prehrambeni proizvodi, pića i duvan (25,6%), a u oblasti 47 KD – prehrambeni proizvodi i alkoholna pića (35,6%).

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar