Home VestiEkonomija Rast BDP-a u drugom kvartalu četiri odsto

Rast BDP-a u drugom kvartalu četiri odsto

by bifadmin

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,0 procenata, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2024. godine od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 7,1 odsto, sektoru građevinarstva, 7,2 dosto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 4,4 odsto.

Nasuprot tome, realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 4,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u drugom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava, 4,8 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 4,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države, 4,5 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva, 8,5 odsto, izvoz robe i usluga, 4,4 odsto i uvoz robe i usluga, 8,5 odsto, saopštio je RZS.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar