Home VestiEkonomija Jedna od deset cigareta dolazi iz ilegalnih izvora

Jedna od deset cigareta dolazi iz ilegalnih izvora

by bifadmin

Svaka deseta cigareta na našoj planeti je ilegalna što znači da 570 milijardi cigareta koje se popuše za godinu dana dolazi iz nelegalnih tokova, piše portal Plodna zemlja dodajući da po ovom osnovu države sveta gube čak 50 milijardi dolara godišnje.

Na medijskoj radionici koju je organizovao Japan Tobacco International (JTI) u sedištu kompanije u Ženevi u Švajcarskoj, jedna od glavnih tema je bila ilegalna trgovina duvanom. Eugenijus Cikockas, direktor za borbu protiv nelegalne trgovine za istočnu Evropu (JTI), tom prilikom je pojasnio novinarima šta se sve smatra ilegalnim duvanom: „To mogu biti originalni proizvodi preusmereni sa legitimnog lanca snabdevanja koji su prodati a da nije plaćena carina. U ilegalne duvanske proizvode spadaju i falsifikati, odnosno nelegalno proizvedeni registrovani brendovi bez ovlašćenja od strane vlasnika žiga i bez plaćanja dažbina. Susrećemo se i sa brendovima proizvedenim legalno u jednoj zemlji ali prokrijumčarenima u drugu zemlju u kojoj nemaju legalno pristustvo ili ga imaju ali se prodaju bez plaćene dažbine“, objasnio je Cikockas.

Borba protiv šverca puni državne kase

Za JTI jedan od prioriteta je obezbeđivanje legitimnog i konkurentnog tržišta sa minimalnim učešćem nedozvoljenih proizvoda. U prošloj godini vođena su 52 globalna projekta u oblasti suzbijanja nelegalne trgovine duvana i duvanskih proizvoda, a osumnjičeno je i uhapšeno 256 osoba.

„U periodu od 2022-2023 do 96 odsto svih prijavljenih zaplena koji su se odnosili na brendove JTI identifikovano je kao falsifikat. Prošle godine uklonjeno je 113 ilegalnih fabrika cigareta sa 38 evropskih tržišta, naspram 134 u 2022. Poljska je epicentar ilegalne proizvodnje cigareta“, istakao je Eugenijus Cikockas.

S druge strane, na Zapadnom Balkanu duvanska industrija ima 18 fabrika i indirektno i direktno zapošljava oko 45.000 ljudi. Samo kompanija JTI je u ovom regionu tokom 2023. budžetima doprinela sa ukupno 930 miliona evra.

U Srbiji je priliv sredstava od akciza i PDV-a na duvanske proizvode u 2023. godini iznosio 165,6 milijardi dinara, što predstavlja povećanje od 40 odsto u odnosu na 2016. kada je priliv po ovom osnovu iznosio 118 milijarde dinara. Ovakvom rezultatu doprinela je i borba protiv šverca duvana, odnosno mere koje države i industrija preduzimaju kako bi se šteta po budžetske prihode smanjila na najmanju moguću meru.

Obim nelegalnog tržišta u Srbiji 16,3 odsto

Procenjuje se da obim nelegalnog tržišta u Srbiji iznosi oko 16,3 odsto, od čega tri četvrtine čini lokalno uzgojen rezani duvan, a ostatak nelegalne cigarete koje su ili neobeležene ili obeležene markicama okolnih tržišta gde su niže akcize. Ono što trenutno komplikuje situaciju jeste povećan nelegalni promet cigareta sa teritorije Kosova i Metohije i Severne Makedonije gde su akcize i PDV na duvanske proizvode niži.

Kada su u pitanju druge zemlje regiona, konkretno Crna Gora i Bosna i Hercegovina, i ovde je zabeležen porast budžetskih prihoda. Najviše efekta je imalo zatvaranje Luke Bar čime je presečen ozbiljan kanal krijumčarenja duvana, s obzirom da su carine zapadnih zemalja Evrope procenjivale da je odavde stizalo oko 20 odsto nelegalnih cigareta u EU. Zahvaljujući ovoj odluci Vlade Crne Gore, nakon zatvaranja Luke Bar zabeležen je prosečni godišnji rast prihoda u budžetu Crne Gore za 30 odsto.

Izvor: Plodna zemlja

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar