Globalno tržište preplavljeno je kineskim medom lošeg kvaliteta koji može biti štetan po zdravlje. Zato su naučnici otkrili novi način za testiranje meda.
Ono o čemu se govori u ovom tekstu zapravo ne bi ni smelo da se naziva medom ali često nosi tu etiketu. U pitanju je poslastica nastala mešanjem meda, šećera, jeftinih sirupa i drugih zaslađivača. Takav „med“ je znatno jeftiniji od pravog a samim tim i primamljiviji kupcima.
Najveća količina ove poslastice dolazi iz Kine, koja proizvodi četvrtinu meda na svetu. I onoga što ne bi smelo da se naziva medom. Eksperimentima je potvrđeno da su životinje poput pacova, kokošaka i riba koje su dugo hranjene pomenutom zamenom za med neretko imale znatno viši nivo šećera u krvi od dozvoljenog i da su im češće otkazivali bubrezi i jetra nego životinjama koje su hranjene pravim medom.
Nove tehnologije u službi tradicionalnog meda
Razotkrivanjem lažnog meda trebalo bi u svakoj zemlji da se bavi inspekcija ali ne bi bilo loše ni da se ostatak društva uključi u ovu delatnost. Kupci bi na primer već po ceni mogli da pretpostave koji med je pravi a koji nije.
Međutim, postoje i bolji načini za borbu protiv falsifikovanog meda. Naučnici sa britanskog Cranfield univerziteta otkrili su metodu za efikasno testiranje kvaliteta meda. Oni su naime smanjili tekući med u masu DNK podataka, odnosno informacija poput onih o biljkama sa čijih cvetova su pčele skupljale polen isl. Ono što je preostalo moglo se testirati na pristustvo zaslađivača. Ta metoda, osim što otkriva falsifikate, može pružiti podatke i o kvalitetu pravog meda.
Dobijene podatke o pravom i lažnom medu naučnici su zatim uneli u kompjutere i, zahvaljujući tehnologiji mašinskog učenja, dobili prediktivne modele pomoću kojih je lakše utvrditi koji med je pravi a koji nije, pa čak i koje dodatke koji falsifikat ima u sebi. To znači da bi u jednom trenutku čak i potrošači mogli na osnovu određenih parametara da procene da li je neki med originalan ili je u pitanju jeftina kineska kopija.
Izvor: CNA
Foto: Jocelyn Morales, Unsplash