Home VestiEkonomija Koje meso u Srbiji se najviše jede a koje najmanje

Koje meso u Srbiji se najviše jede a koje najmanje

by bifadmin

Po stanovniku se u Srbiji godišnje utroši 18 kilograma piletine, a svega četiri kilograma junetine.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS za portal N1 kaže da u narednom periodu ne bi trebalo da se dogode velike oscilacije u cenama mesa, jer, kako ističe – za to nema konkretnih razloga. „Sa druge strane, cene ne mogu da idu u visinu, jer platežna moć potrošača ne može da otprati to eventualno povećanje“, naveo je on.

U Srbiji se, prema rečima našeg sagovornika, na godišnjem nivou po stanovniku potroši oko 40 kilograma svih vrsta mesa.

„Najviše se troši pileće meso – oko 18kg po stanovniku godišnje. Potrošnja svinjskog mesa je oko 16kg, junećeg oko 4kg, a ovčijeg i kozijeg oko tri do četiri kilograma“, navodi Nenad Budimirović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

Budimirović ističe da najnoviji rezultati popisa poljoprivrede govore u prilog činjenici da se nastavlja dugogodišnji pad broja grla stoke.

„Taj pad se još uvek nije odrazio na proizvodnju dovoljnih količina mesa svih vrsta, za potrebe stanovništva. Što znači da, iako je smanjena proizvodnja (naročito svinjskog mesa), ima dovoljnih količina za potrebe stanovništva“, ukazuje Budimirović.
Proizvodnja junećeg mesa je, kaže, u proseku ista poslednjih pet godina, dok se proizvodnja pilećeg mesa povećala.

„Najviše su pogođena manja gazdinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom u centralnoj Srbiji, a razlozi su što su posedi usitnjeni i mali i nema ko da nastavi da se bavi tim poslom. Mladi uglavnom teže da se presele u veće gradove i tu potraže svoj posao“, navodi naš sagovornik.

Uvoz svinjetine za preradu

Na pitanje ima li Srbija kapacitet da zadovolji domaću tražnju za mesom, Budimirović ponavlja da se još uvek proizvode dovoljne količine mesa – osim svinjskog mesa za preradu i proizvodnju proizvoda od mesa.
„U Srbiji se proizvodi oko 80 odsto potreba za svinjskim mesom (nedostaje meso za preradu- konfekcionirano meso). Proizvodnja ostalih vrsta mesa je u proseku poslednjih pet godina“, kaže naš sagovornik.

Porast cena mesa u EU je, kaže, konstatovan poslednje dve-tri godine (pojavom korone i afričke kuge svinja).

„Dogodili su se poremećaji u trgovini i snabdevanju mesom velikih potrošača kao što je Kina. Došlo je i do porasta cena živih životinja (prasadi koja se stavljaju u tov – sa 60 evra/kom na 110 evra/kom). U Srbiji je u jednom trenuitku, pre možda 10 meseci, povećana cena tovljenika, ali pre nekoliko nedelja je cena pala, pa se farmeri opet razmišljaju da li da otpočnu novi ciklus tova“, objašnjava Nenad Budimović.

Pileće i juneće meso, dodaje, nije imalo nekih značajnijih odstupanja u proteklom periodu.

„Uvoz svinjskog mesa u odnosu na 2023. godinu raste isključivo iz razloga jer nema dovoljnih količina mesa za proizvodnju proizvoda od mesa, jer da bi naše kompanije u mesnoj industriji mogle da rade – neophodna im je sirovina“, pojašnjava sagovornik portala N1.

Cene u narednom periodu

Kada je reč o kretanju cena mesa u narednom periodu, Nenad Budimović ocenjuje da ne bi trebalo da se dogode velike oscilacije u cenama, jer za to, kako ističe – nema konkretnih razloga.

„Ide period godine kada će se i po domaćinstvima organizovati zimski svinjokolj (ne u razmerama kao prošlih godina) koji će podmiriti potrebe u određenim količinama. Sve više se praktikuje da se stanovnici velikih gradova dogovore sa farmerima da gaje za njihove potrebe životinje i da se, u određenom periodu, te životinje iskoriste za meso i proizvode od mesa. Sa druge strane i cene ne mogu da idu u visinu, jer platežna moć potrošača ne može da otprati to eventualno povećanje. A, farmerima je ipak bolje da prodaju svoje životinje nego da ih čuvaju i hrane preko određenog vremenskog perioda potrebnog za tov“, zaključuje naš sagovornik.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar