Home VestiEkonomija Zadržana referentna kamatna stopa na 5,75 odsto

Zadržana referentna kamatna stopa na 5,75 odsto

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na 5,75 odsto, na istom nivou ostale su i kamatne stope na depozitne i kreditne olakšice.

U saopštenju NBS se navodi da je Izvršni odbor prilikom donošenja odluke istakao da je referentna kamatna stopa od juna smanjena za ukupno 75 baznih poena i da će se efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike manifestovati i u narednom periodu.

Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatna stopa za depozitne olakšice od četiri i po odsto i za kreditne olakšice koja iznosi sedam odsto, saopštila je NBS.
Narodna banka Srbije navodi da je neophodno nastaviti sa sprovođenjem oprezne monetarne politike.

„I pored povratka inflacije u granice cilja i nastavka njenog kretanja u okviru ovih granica, neophodno je nastaviti sa sprovođenjem oprezne monetarne politike NBS imajući u vidu nepredvidivost makroekonomskih dešavanja u međunarodnom okruženju i rast geopolitičkih rizika, kao i njihov uticaj na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda“, saopštava NBS.

Dosadašnji rast cene sirove nafte na svetskom tržištu bio je ograničen, zahvaljujući pre svega dobroj snabdevenosti i znatnim zalihama na globalnom nivou, ali je izražena zabrinutost da bi dalja eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla da poremeti tokove nafte iz ovog ključnog izvoznog regiona i da dovede do znatnijeg rasta svetske cene nafte u narednom periodu, istakla je NBS.

Opreznost zbog smanjenje  poljoprivredne proizvodnje

To bi, kako je ocenjeno, moglo da se odrazi na inflaciju na globalnom nivou i tempo ublažavanja monetarnih politika centralnih banaka i uslove finansiranja na međunarodnom tržištu.

Izvršni odbor očekuje da će povećanje kreditnog rejtinga Srbije na nivo investicionog ranga od strane rejting agencije Standard&Poor’s doprineti nižoj premiji rizika zemlje i povoljnijim uslovima finansiranja, što će pružiti podršku daljem rastu raspoloživog dohotka za investicije i potrošnju, a time i privrednom rastu.

„Opreznost monetarne politike je takođe potrebna i zbog ovogodišnje domaće poljoprivredne sezone, koja je bila pod uticajem nepovoljnih vremenskih uslova i suše tokom letnjih meseci, što se odražava na smanjenu ponudu poljoprivrednih proizvoda i njihove više cene“, procena je NBS.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar