Home Promo Završen 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona za najbolje organske ideje

Završen 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona za najbolje organske ideje

by bifadmin

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od tri miliona dinara za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje i prerade organskih proizvoda.

Na trinaesti po redu Organic konkurs, ove godine pristigao je 41 projekat iz Šumadije i Zapadne Srbije, zatim 16 iz Vojvodine, pet iz Južne i Istočne Srbije, osam iz Beograda. Najveći broj, odnosno 27 prijava je stiglo od gazdinstava koja se bave mešovitom proizvodnjom (biljna, prerada i usluge), 18 je poteklo od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, a 25 od poljoprivrednika koji se bave stočarstvom i pčelarstvom.

Glavne nagrade u iznosu od 1.000.000 dinara dodeljene su Bojani Jovanović za biljnu organsku proizvodnju i preradu i poljoprivrednom gazdinstvu Agro domestica za stočarsku organsku proizvodnju. Dodeljene su i dve specijalne nagrade u iznosu od po 500.000 dinara – za damu koja se bavi organskom proizvodnjom nagrada je dodeljena Anabelli Vlček iz Pivnica, a nagrada za najuspešnijeg mladog poljoprivrednika uručena je Miloju Bojiću iz Jazka.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, naveo je da ova banka, kao višegodišnji lider u agro segmentu, ima posebnu odgovornost da podrži poljoprivrednike – posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način.

„Raduje nas što nakon više od decenije rada na promociji organske proizvodnje i prerade, ova grana agrara beleži konstantan dvocifreni rast, sa sve većim interesovanjem za održive prakse. Veliki broj poljoprivrednika uvodi napredne tehnologije, poput veštačke inteligencije i korišćenja obnovljivih izvora energije, kako bi poboljšali efikasnost i smanjili negativan uticaj na životnu sredinu. Novi trendovi, poput agroekologije i regenerativne poljoprivrede, dodatno jačaju ovaj sektor, koji postaje ne samo osnova za održivost, već i strateška prednost Srbije na globalnom tržištu. Ovi napori pomažu povećanju konkurentnosti, stvaranju novih mogućnosti za izvoz, ali i održive budućnosti za sve nas“, dodao je Vuković.

On je dodao da je Organic konkurs deo strateškog cilja i misije održivog poslovanja, u okviru koje je NLB Komercijalna banka do sada obezbedila snabdevanje električnom energijom iz potpuno obnovljivih izvora, prešla na bespapirni proces nabavke i podržala razvoj zelene agende kroz plasman održivih proizvoda.
Podsetimo, Organic konkurs ove godine je održan po trinaesti put, sa više od 750 ukupno prijavljenih projekata iz cele zemlje, od kojih je do sada nagrađeno 50 najboljih i najodrživijih ideja.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar