Home VestiEkonomija Zemlje koje su izgubile bogatstvo

Zemlje koje su izgubile bogatstvo

by bifadmin

Ekonomska sudbina nacija može drastično da se promeni tokom vekova ili čak u periodu od nekoliko decenija. Mnoge zemlje koje su danas siromašne ili srednje razvijene nekada su bile među najbogatijim na svetu.

Nova.rs donosi pregled država koje su se nekada smatrale bogatim, a danas su siromašne i pojedine moraju da se oslanjaju na međunarodnu pomoć, prenosi Biznisinfo.

Tajland

Iako se Tajland suočava sa izazovima u smanjenju siromaštva, njegov BDP od 7.300 dolara po glavi stanovnika ostaje daleko ispod nivoa razvijenih ekonomija.

Tokom 16. i 17. veka Kraljevina Ajutaja, koja je obuhvatala područje današnjeg Tajlanda, bila je bogatija od mnogih evropskih zemalja.

Međutim, trgovina je opala početkom 18. veka, a Kraljevina je 1765. godine napadnuta i uništili su je Burmanci.

Mali

Mali je danas jedna od najsiromašnijih zemalja, sa per capita BDP-om od samo 957 dolara.

Tokom vladavine Mansa Muse I, Mali je bio jedno od najbogatijih carstava u Africi, poznato po značajnim zalihama zlata i razvijenim trgovinskim vezama.

Nakon njegove smrti i usled napada susjednih teritorija, carstvo je postepeno opadalo, a Mali i sada grca u siromaštvu.

Turska

Turska se ne može smatrati siromašnom, ali ni izuzetno bogatom. Tokom 16. veka, Osmansko Carstvo je bilo ekonomski moćno, obuhvatajući velike delove Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

Međutim, raspad carstva započeo je početkom 20. veka, naročito nakon Prvog svjetskog rata, a moderna Turska je nastala 1922. godine.

Indija

Indija se suočava sa niskim per capita BDP-om od oko 2.850 dolara. Međutim, u 17. veku, Mogulsko carstvo predstavljalo je globalnu ekonomsku silu, sa više od 25% svetskog BDP-a.

Nakon raspada carstva i britanske kolonizacije, Indija je izgubila mnogo svog bogatstva i moći.

Kuba

Kuba je danas pogođena komunističkom vladavinom i strogim američkim sankcijama. Prije 1959. godine, Kuba je imala visoki per capita BDP zahvaljujući industriji šećera i turizmu.

Ipak, nakon revolucije i pada sovjetskih subvencija 1990-ih, ekonomija je doživjela pad, dodatno pogoršan pandemijom kovida 19.

Irak

Irak je nekada uživao visok standard života zahvaljujući svojim naftnim resursima.

Međutim, ratovi, sankcije i unutrašnja korupcija značajno su opteretili ekonomiju, koja se danas bori sa niskim BDP-om po glavi stanovnika i visokom stopom siromaštva.

Zimbabve

Zimbabve je nekada bio jedna od najrazvijenijih ekonomija u Africi. Nakon sticanja nezavisnosti od Britanije 1980. godine, zemlja je bila bogata zahvaljujući prirodnim resursima i poljoprivredi.

Međutim, pod vlašću Roberta Mugabea, ekonomija je počela da se urušava usled pogrešnih politika, dok se trenutni predednik nada da će nova otkrića nafte i gasa doneti oporavak.

Nauru

Ova mala pacifička ostrvska nacija nekada je bila “najbogatije malo ostrvo na svetu” sa BDP-om po stanovniku od 11.900 dolara, ali se suočava s raširenim siromaštvom i neizvesnom budućnošću.

Tokom 1970-ih, Nauru je uživao prosperitet zahvaljujući bogatstvu fosfata.

Međutim, kada su rezerve fosfata iscrpljene, zemlja je potrošila milijarde na luksuzne projekte, što je dovelo do ogromnog duga i gotovo bankrota 2000. godine. Danas se Nauru oslanja na međunarodnu pomoć.

Venecuela

Venecuela se suočava sa jednom od najgorih finansijskih kriza u istoriji, a njena ekonomija opala je više nego američka tokom Velike depresije. Per capita BDP sada iznosi samo 3.690 dolara, a procenjeno je da 82% populacije živi u siromaštvu.

Nakon otkrića ogromnih naftnih rezervi u ranom 20. vijeku, Venecuela je postala jedna od najbogatijih nacija u regionu, ali je zavisnost od nafte dovela do ozbiljnih problema, posebno nakon pada cena nafte 2015. godine.

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar