Da li ste ikada čuli za restoran koji nudi kartu luksuznih voda umesto kvalitetnog vina, ili za venčanje na kome se mladencima nazdravlja skupom H2O umesto šampanjcem ili voćnim sokom?
Luksuzna voda pruža mnogo više od raznih vrsta uobičajenih mineralnih ili vode iz česme.
Boca takve vode može da košta i nekoliko stotina dolara.
Moguće je čak i upariti je sa hranom, od odrezaka do ribe, baš kao i vino.
Ova skupa pića poznata su kao vrhunska voda i potiču iz prirodnih izvora, kao što su vulkanske stene, otopljeni led sa glečera ili kapljice vode iz magle.
Moguće je dobiti je čak i neposredno iz oblaka.
Svaka vrsta ovih voda ima svojstva mesta porekla, i za razliku od uobičajenih flaširanih voda, potpuno je neprerađena.
Sada ima stotine marki vrhunske vode širom sveta, a postoje čak i stručnjaci za nju.
Da li voda ima ukus?
Kao i za vino, sada postoje i somelijeri za vodu čiji posao je da procene svaki proizvod i razlikuje ga od ostalih po sadržaju minerala, ukusu i osećaju u ustima.
„Voda nije samo voda.
„Svaka voda u našem svetu je drugačija i ima sopstveni ukus“, kaže Milin Patel, savetnik i somelijer za vodu koji ima pop-up prodavnicu (vremenski ograničena maloprodaja koja nudi odabranu i neretko ekskluzivnu robu) u Londonu.
On organizuje degustacije voda tokom kojih se mogu probati i razne flaširane i voda iz slavine.
Patel kaže za BBC da želi da obrazuje ljude, posebno mlađu generaciju, o raznim vrstama voda i njihovim ukusima.
„Setite se da smo u školi učili o kruženju vode u prirodi (hidrološki ciklus) – isparavanje, kondenzacija i padavine.
„Međutim, nešto smo propustili – remineralizaciju“, pojašnjava on.
„Dakle, kada ta kiša padne, zemlja je upija i zatim voda prodire kroz različite stene i slojeve tla i tako poprima minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, silicijum-dioksid, itd.
„Upravo ovim procesom voda dobija ukus minerala“, objašnjava Patel.
Voda iz izvora kao što su sante leda ili kiša, koja nije prirodnim putem prošla kroz zemlju, obično ima niži sadržaj ukupnih rastvorenih materija u poređenju sa vodom sa izvorišta i iz bunara.
Patel ima zbirku različitih voda iz celog sveta, od vode iz slavine do raznih vrhunskih voda čija cena se kreće do 318 američkih dolara po boci.
Na degustacijama koje Patel organizuje, ljudi probaju razne vode i pokušavaju da opišu jedinstven ukus svake od njih.
„Pružamo ljudima mogućnost da na vodu ne gledaju samo kao na nešto bez ukusa.
„Kada počnete da istražujete i pijete vodu razmišljajući o njoj, bićete iznenađeni rečnikom koji ona može da pobudi“, kaže Patel.
„Čuju se lepe reči, kao što su mekano, kremasto, ustreptalo, baršunasto, gorko, i ponekad kiselo.
„I mnogi ljudi često kažu – ‘Oh, ovo me podseća na mladost’, ‘ovo me podseća na praznik’ ili ‘ovo me podseća na kuću mojih baka i deka’“, dodaje on.
Takmičenja u degustaciji vode
Udruženje Fine Water Society, koje okuplja punionice i distributere vrhunskih voda, održava godišnje sastanke na kojima se okupljaju proizvođači ovih vrsta voda iz celog sveta, od Butana do Ekvadora.
Udruženje je i domaćin međunarodnih takmičenja u degustaciji voda.
Većina učesnika godišnjeg sastanka su predstavnici porodičnih preduzeća koja proizvode vodu iz udaljenih područja
U početku se zamisao o degustaciji vode ismevala“, kaže dr Majkl Maša, suosnivač udruženja Fine Water Society i istoimene Akademije.
„Sve je počelo pre oko 20 godina kada sam morao da prestanem da pijem alkohol“, otkriva za BBC.
„Kada su odjednom boce vina uklonjene, pogledao sam oko stola i ugledao još jednu bocu koju ranije nisam primećivao, a u njoj je bila voda.
„Pomislio sam da bih možda moj poriv da u svemu tražim užitak mogao da primenim na vodu umesto na vino“, dodaje on.
Vrhunska voda pruža mnogo više od pukog unosa tečnosti, smatra on.
Objašnjava da ona pruža priliku ljudima da istraže, podele iskustvo i uživaju u nečemu posebnom, pri čemu sve to mogu da čine čak i sa decom, što ne mogu sa vinom.
Potražnja za vrhunskom vodom je u porastu, tvrdi dr Maša.
Veruje da je razlog manje konzumiranje alkohola i gaziranih bezalkoholnih pića, posebno među mlađom generacijom, koja više sledi zdraviji način života.
Pored toga, ove retke, neprerađene vode mogu da se prodaju uz priču o njihovom poreklu, slično prvoklasnim vinima, što ih čini privlačnijim kupcima.
Voda i hrana
Neki restorani u zemljama poput Španije i Sjedinjenih Država, sada nude menije koji uparuju vrhunsku vodu sa hranom.
Milioni ljudi širom sveta se bore za pristup čistoj vodi, pa se mnogi protive ideji da se na ovakav način unovčava najosnovnija životna materija.
U 2022. godini, 2,2 milijarde ljudi nije imalo pristup bezbednoj vodi za piće, od kojih 703 miliona nije imalo pristup osnovnom vodosnabdevanju, podaci su Ujedinjenih nacija.
Drugi protivnici ove mode tvrde da je to prevara, jer voda je samo voda i nema razlike između pijaće vode iz česme, flaširane vode i takozvane vrhunske vode, osim u ceni.
Sa druge strane, ekolozi ističu da bilo koja vrsta flaširane vode nanosi štetu našoj planeti, jer boce završe kao smeće ili na deponiji.
Kerolin Roberts, profesorka emeritus na Grešam koledžu u Londonu, veruje da nije etički trošiti stotine dolara za bocu vode, dok se milioni ljudi bore za pristup čistoj vodi.
„To je skoro kao da se šepurite svojim bogatstvom kada izađete sa nekim na večeru.
„Ako kažete: „Ja plaćam ovu divnu bocu vode koja je avionom dovezena sa Antarktika ili negde sa Havaja“, ljudima će se to možda svideti.
„Međutim, u stvarnosti od toga niko nema koristi.
„Sve je to zbog novca“, kaže za BBC.
„A što je još važnije, takođe je štetno po životnu sredinu.
„Bilo da je u pitanju plastika koja se razgrađuje u mikroplastiku, za čiju proizvodnju se koriste fosilna goriva, ili staklo koje je veoma teško i treba da se prevozi hiljadama kilometara iz udaljenih područja, što doprinosi emisiji ugljenika“, naglašava ona.
Tako da nije reč samo o novcu.
„Reč je i o ekološkoj šteti koju nanosi ova takozvana vrhunska voda“.
„Trenutno pravim kartu voda za restoran sa tri Mišelin zvezdice u Sjedinjenim Državama.
„Planiramo da predstavimo 12 do 15 pažljivo odabranih voda koje upotpunjuju ukus hrane i ambijent“, kaže dr Maša.
„Kada jedete ribu, biće vam servirana drugačija vrsta vode od one uz biftek.
„Mora da ima niži sadržaj minerala da se ne meša u ukus ribe“.
Dr Maša takođe radi na projektima superluksuznih stambenih naselja koja će umesto vinskih podruma imati ‘sobe za doživljaj ukusa voda’.
Vrhunska voda je popularna i u kulturama u kojima se izbegava alkohol iz verskih razloga, naročito na svadbama, objašnjava dr Maša.
I može da bude odličan poklon umesto skupog šampanjca, tvrdi on.
Ali, naravno, ima i protivnika ovog trenda.
‘Moralno pogrešno’
Ali, dr Maša tvrdi da se vrhunska voda ne proizvodi samo za bogate.
Objašnjava da postoje vrhunske vode koje koštaju samo dva dolara, i naglašava razliku između prirodne vrhunske vode i prerađene vode, koja može da ima štetne uticaje na životnu sredinu.
„Sa stanovišta održivosti, nema smisla sipati prerađenu vodu iz slavine u plastičnu bocu.
„Svojim terencem sa pogonom na svim točkovima vozite se do supermarketa, nosite plastične boce kući, popijete vodu, i bacite bocu.
„To je neverovatno rasipništvo“.
On predlaže da se umesto prerađene flaširane vode koristi voda iz slavine.
„Često zaboravljamo da je pijaća voda iz slavine prava privilegija koju mnogi ljudi širom sveta nemaju“, zaključuje on.
Izvor:BBC News na srpskom
Foto: Pixabay