Home VestiEkonomija Zbog suše rod paprike prepolovljen a kvalitet loš

Zbog suše rod paprike prepolovljen a kvalitet loš

by bifadmin

U leskovačkom kraju gotovo mesec i po dana nije bilo jače kiše. Suša i izuzetno visoke temperature uticale su na niske prinose povrća i ratarskih kultura. Rod paprike je prepolovljem. Vreme joj ove godine ne ide naruku – tokom sadnje obilne padavine, sada žega.

Traži zemlja trud, a zavisi od neba. Na poljima kraj Južne Morave u Donjoj Lokošnici neprekidno se pale pumpe za navodnjavanje. Nema njive bez zalivnog sistema, da se spasi ako išta može.

– Muka valika za džabe, muči se pa da ima nešto pa čovek i ne žali što se mučio, ali ovo sad šta ćemo. Šta će se i koliko ubrati ove godine? Kažem što smo brali ove godine neće da ima ni trećina – žali se Slađana Nikolić iz Donje Lokošnice.

Rod slab, kvalitet loš. Po sedam, osam prikolica brali su Cvetkovići samo na ovoj parceli. Ovoga leta možda napune jednu. Ovako lošu godinu ne pamte.

– 50-60%, neke paprike možda i 70-80% nemaju ljudi da naberu, kvalitet je loš, toliko je mala paprika ostala, ne može da se radi od ovolke vrućine – kaže Grozda Cvetković iz Donje Lokošnice.

Od sadnje ih sreća ne prati. Što je u njihovim rukama Lokošničani čine. Prži i njih sunce da bar nešto uberu.

– I grad nas zakači, nevreme, sve živo, vetrovi, sad suša, ali nekako najgore ovo sunce, sad je sunce ubilo, teško će biti ove godine – kaže Saša Milenković iz Donje Lokošnice.

Donja Lokošnica čuvena je po paprici nizači koja se vekovima ovde gaji na oko 200 hektara. Sade i ajvarku. Da je vrelina bar malo manja rod bi bio dobar.

– Neće biti ko prošle godine, ali ipak imače nešto da se ubere. I ovo mora da se navodnjava, da mora svaki četiri, pet sati voda da se pušta – navodi Aleksandar Cvetković iz Donje Lokošnice.

Bez pumpi i zalivanja ne može ni kukuruz. Berba ranije nego ikada može da počne, a prinosi će biti daleko ispod proseka.

– Možda nekih 3-3,5 tone po hektaru, jer je ovo ekstremna godina sa ovakvim temperaturama stvarno to se da i videti iz priloženog na ovoj parceli da je u ovom vremenskom periodu kukuruz već zreo – kaže Dejan Pešić iz PSSS Leskovac.

Tropski talas spržio je useve, umanjio prinose i ubrzao berbu na otvorenom. Dobar i kvalitetan rod povrća jedino iz plastenika. Izvesno je da priprema zimnice neće biti jeftina.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar