Home VestiEkonomija Širom sveta beleži se veliki deficit pastira

Širom sveta beleži se veliki deficit pastira

by bifadmin

Turski statističari izveštavaju da im nedostaje 100.000 pastira, i nisu jedni. Ta profesija deficitarna je svuda u svetu, pa i u Srbiji.

Turska je jedna od vodećih sila u globalnom ovčarstvu koja je 2022. godine imala 45 miliona ovih životinja. Međutim, sve joj je teže da održava svoju lidersku poziciju jer nema dovoljno pastira, uprkos visokim zaradama koje se u toj zemlji nude za posao čuvanja ovaca. Naime, u Turskoj trenutno radi 50.000 pastira a potrebno joj je ukupno 150.000. Iz tog razloga se okrenula uvozu radne snage, uglavnom iz Avganistana.

Ovo pak nije samo turski problem. Slična je situacija širom planete. Primera radi, rumunski uzgajivači ovaca uvoze pastire iz Bangladeša, italijanski iz Kirgistana isl. Neke države i kompanije, među kojima je i naša firma Coming, okrenule su se proizvodnji veštačkih pastira, odnosno robota koji čuvaju ovce, no čak ni uz njihovu pomoć ne uspevaju da nadomeste problem nestašice ovih kadrova.

Slična je situacija i u Srbiji gde se čobani izuzetno teško nalaze. Iskusni stočari rekli su za Politiku da mesečna zarada pastira kod nas zavisi od broja životinja o kojima će brinuti, ali da se kreće oko pet evra po grlu, uz obezbeđen smeštaj i hranu.

Tako na primer Ljubinko Radević sa Zlatibora čuva stado od 370 ovaca i mesečno zaradi koliko i lekar ili predsednik opštine. No, on ne radi cele godine, već samo od maja do oktobra. Za tih pet meseci zaradi 700.000 dinara. Ipak, čini se da ova zarada nije dovoljna motivacija koja bi privukla više radnika u ovaj sektor.

Izvor: Turkiye Today, Politika, Blic, B&F

Foto: klausdie, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar