Home VestiEkonomija Kina ima više ultrabogatih građana od SAD

Kina ima više ultrabogatih građana od SAD

by bifadmin

Broj ultrabogatih ljudi u Kini je u protekloj deceniji porastao za 108% premašujući čak i broj američkih bogataša.

Imajući u vidu da su centimilioneri pojedinci čija imovina premašuje 100 miliona dolara, očekivalo bi se da ih nema mnogo na svetu. Međutim, njihov broj je porastao za 54% u poslednjih 10 godina i sada iznosi 29.350, pokazao je izveštaj konsultanske kuće Henley & Partners.

Ovaj rast predvodile su SAD i Kina. Potonja je svedočila najbržem rastu broja centimilionera, od 108%, dok je američki rast iznosio „samo“ 81%. Tako je Kina postala dom za 2.350 ultrabogatih građana, i to ponajviše u periodu između 2013. i 2020. jer poslednjih godina njen ekonomski rast usporava. Najveći rast broja centimilionera zabeležen je u gradovima Hangdžu i Šenžen, koji su centar tehnološkog razvoja u toj zemlji. U njima se očekuje nastavak rasta ultrabogataške populacije, koji će iznositi 150% u narednih petnestak godina. U celokupnoj Kini se u tom periodu očekuje rast broja centimilionera od 80% do 100%. Rast poput onog koji će imati Hangdžu i Šenžen očekuje se i u nekim drugim azijskim gradovima kao što su Tajpej, Dubai, Abu Dabi i Bengaluru.

Što se tiče Amerike, iako na prvi pogled rast broja ultrabogatih u njoj nije bio toliko zapanjujuć, ona se i dalje nalazi među najbogatijim zemljama na svetu, a posebno njeni gradovi Njujork, Los Anđeles i San Francisko.

U Crnoj Gori drastično porastao broj centimilionera

Za razliku od Kine i SAD, Evropa se nije proslavila u ovom rangiranju, bar kada su u pitanju motori njenog ekonomskog razvoja poput Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Međutim, i ona nudi neka iznenađenja u vidu manje uspešnih ekonomija koje su iznedrile veliki broj ultrabogataša. Naime, u Monaku, Malti, Crnoj Gori i Poljskoj u proteklih 10 godina broj centimilionera porastao je za 75%.

Izvor: CNBC

Foto: miapowterr, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar