Home VestiEkonomija Za molera završilo samo petoro đaka u Beogradu, za zidara i tesara nijedan

Za molera završilo samo petoro đaka u Beogradu, za zidara i tesara nijedan

by bifadmin

Iako za zanatlije uvek ima posla a taj posao često mogu da naplate bolje nego fakultetski obrazovani kadrovi, zanatske škole zvrje prazne, piše Infostud.

Građevinska škola Beograd je jedina škola u Srbiji takve vrste, kompletno građevinska, a jedna od tri najstarije u Evropi. Ove godine u odeljenje za dekoratere upisala je 20 đaka. Iz prethodne generacije, međutim, na tržište ih je izašlo svega pet. Ova molerska struka čak i nije najmanje tražena.

Prema rečima direktora škole Radeta Zejaka, duže od pet godina nije upisan nijedan đak na smer zidar, tesar i armirač, iako se ove zanatlije plaćaju „suvim zlatom“ i kod nas i u inostranstvu. Najtraženiji smer je rukovalac građevinskom mehanizacijom, jer je u ovoj branši svakako najkomforniji posao.

Majstori sve bolje zarađuju

Školovanje za molere traje tri godine i ovaj smer za građevinske dekoratere za nijansu je traženiji u odnosu na ranije godine.

“Trudimo se da promovišemo ove poslove i važnost školovanja i za ove struke, jer su sve više cenjeni i odlično plaćeni. Operatere osnovnih građevinskih radova koji objedinjuju tri oblasti već godinama ne upisujemo, iako tesar koji zna posao može da zaradi oko 2.000 evra mesečno i ovde i u svetu. I druge oblasti se dobro plaćaju, ali ostala je predrasuda da je majstor prljav i pocepan, bedan. Daleko je to od istine. Majstor je danas gospodin čovek”, kaže Zejak za Infostud.

Prema podacima APR u Srbiji je registrovano 534 aktivnih privrednih društava i 4.744 preduzetnika čija je pretežna delatnost završni građevinski radovi. Većina iskusnih molera u ovom poslu ipak nije školovana. Oni su se u tom pozivu našli slučajno, dopunjavajući budžet, pa se privremeno zaposlenje pretvorilo u trajni izvor prihoda.

A sudeći po listama čekanja, potražnja za molerima je velika, a ponuda sve manja. Oni koji rade, priznaju da od četki i valjka mogu lepo da zarade. U Beogradu su Im dnevnice oko 7.000 dinara, a plate od 100.000 dinara pa naviše. Samostalno,ipak mogu mnogo više da zarade nego radeći kod nekog. Prema podacima Infostuda, prosečna plata za molere u 2023. je bila 120.772 dinara, a do avgusta meseca ove godine, prosečna zarada molera je iznosila 122.900 dinara.

Ceo tekst možete pročitati na Infostudu

Foto: MamaShaw, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar