Home VestiEkonomija Švajcarska privreda se buni zbog prejakog kursa domaće valute

Švajcarska privreda se buni zbog prejakog kursa domaće valute

by bifadmin

Iz privrede se bune jer je kurs domaće valute previsok a zahtev centralnoj banci nije nimalo naivan jer stiže od – Federacija švajcarske industrije satova

Federacija švajcarske industrije satova (FH) zatražila je od centralne banke te zemlje da oslabi kurs franka prema vodećim valutama i time podstakne prodaju časovnika u inostranstvu.

Švajcarske kompanije u industriji satova napominju da je inflacija u zemlji pala ispod 2% i da sada Švajcarska nacionalna banka (SNB) ima prostor za manevrisanje na deviznom tržištu, prenosi „Blumberg“.
Godišnja stopa inflacije u Švajcarskoj je u avgustu pala sa julskih 1,3% na 1,1%, a eksperti očekuju da će SNB smanjiti kamatne stope ovog meseca, već treći put u ovoj godini.

Proizvođači satova iz Švajcarske, nasuprot pozivnom trendu u privredi, imaju problem sa padom potražnje nakon rekordne tri godine prodaje u vreme kovida i trenda kupovine luksuzne robe.

U prvih sedam meseci ove godine je izvoz satova iz Švajcarske pao za 2,4% međugodišnje, a neke kompanije su bile prinuđene da smanje broj radnih sati kako bi izbegle otpuštanja.

U švajcarskoj industriji satova postoji oko 700 kompanija koje zapošljavaju ukupno 65.000 ljudi. Izvoz satova čini 10 odsto švajcarskog izvoza a cela industrija proda satova za vredsnot jednaku 4% BDP-a.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar