Home VestiEkonomija Nagli skok akcija namenske industrije zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Nagli skok akcija namenske industrije zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku

by bifadmin

U predvidivo mračnoj pojavi povezanoj sa izbijanjem globalnog nasilja, akcije kompanija u oblasti vazduhoplovstva i odbrane skočile su juče na rekordne visine tokom inače lošeg dana za berzu.

Vol strit je reagovao na najnoviju eskalaciju na Bliskom istoku očekujući veće ugovore za vojne dobavljače i oružje.

Akcije nekoliko glavnih američkih odbrambenih izvođača ojačale su u utorak, a Lockheed Martin, RTX (ranije Raytheon), Northrop Grumman i L3Harris su zabeležili rast veći od 2,6%. To se dogodilo nakon što je izraelska vojska izvestila o raketnim napadima iz Irana. Napad je usledio dan nakon što su izraelske kopnene snage ušle u Liban u sukobu protiv Hezbolaha.

Akcije Lockheed Martin i RTX dostigle su rekordne vrednosti. L3Harris i Northrop Grumman postigli su najviše cene akcija od 2022.

Fond iShares U.S. Aerospace & Defense, kojim upravlja BlackRock i koji prati ovaj sektor, porastao je za 1,2%, dostigavši sopstveni rekord. U poslednjih 12 meseci porastao je na 43%.

Porast akcija namenske industrije dogodio se dok je šire tržište palo, pri čemu je S&P pao za 0,8%, što je najgori gubitak od 6. septembra.

Rat, inflacija, nafta

Smanjena sklonost riziku povezana s ratom bila je jedan od nekoliko negativnih faktora za šire tržište. Investitori su analizirali zabrinutosti zbog inflacije povezane sa štrajkom radnika u lukama. Akcije kompanije Epl, najveće kompanije na svetu po tržišnoj vrednosti, pale su 3% zbog izveštaja o slaboj potražnji za ajfonom 16.
Cene međunarodnog naftnog repera Brent sirove nafte porasle su juče 5% do sredine dana. To bi bio najveći jednodnevni skok u 2024. godini, prema podacima FactSet-a. Međutim, rast cena nafte je brzo usporio, pa je Brent porastao manje od 1%.

Akcije kompanija koje proizvode naoružanje obično rastu tokom perioda povećanih sukoba, jer prihodi tih kompanija u velikoj meri zavise od ugovora sa američkom vladom. Oni često rastu kada saveznici poput Izraela i Ukrajine ratuju.

Zabrinutost još nije na vrhuncu

Tržište je juče evociralo neprijatna sećanja na kraj 2021. i 2022. godine, kada su problemi u lancu snabdevanja i vojni sukobi (ruska invazija na Ukrajinu) izazvali globalni skok inflacije. Akcije su pale dok su centralne banke povećavale kamatne stope kako bi usporile rast cena. Međutim, ekonomisti uglavnom veruju da štrajk u američkim lukama neće imati isti uticaj na inflaciju kao problemi u lancu snabdevanja tokom 2021-22.

Vol Stritov pokazatelj straha dostigao je najviši nivo u poslednje tri nedelje u utorak, pošto je indeks volatilnosti CBOE (VIX) skočio za 10%. Trgovci su bili suočeni s novim zabrinutostima pored straha od mogućeg ekonomskog usporavanja u SAD-u.

Međutim, „iako VIX raste, ostaje dovoljno ispod 20, što sugeriše da tržišta još uvek ne očekuju potpuni vojni scenario“ na Bliskom istoku, napomenuo je glavni globalni strateg LPL Financial-a Kvinsi Krozbi u jučerašnjoj belešci klijentima.

Izvor: Forbes, Derek Saul, novinar
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar