Home VestiPolitika i društvo Zašto se EU odlučila da „priveže“ čepove na plastične flaše?

Zašto se EU odlučila da „priveže“ čepove na plastične flaše?

by bifadmin

Teško je pronaći osobu kojoj se dopadaju nove flaše na evropskom tržištu od kojih je čep praktično neodvojiv. Dok pijemo svoja omiljena pića taj čep nas često bode ili žulja i zato redovno pokušavamo da ga uklonimo. Ali, takav čep ima svoju svrhu.

Prema jednoj direktivi EU iz jula ove godine sve flaše za jednokratnu upotrebu sada moraju imati zatvarače koji su neodvojivi od njih. Ovo je jedna od nekoliko evropskih politika kojima je cilj smanjenje količine plastičnog otpada. A čepovi zaista čine veliki deo otpada jer su mali i neupotrebljivi odvojeno od flaša, što je razlog njihovog čestog bacanja.

No, iako deluje kao neka pomodna novotarija, njihovo pričvršćivanje za flaše suštinski nije novo rešenje. Osamdesetih godina prošlog veka isto to je urađeno sa konzervama pošto je uočeno da njihovi korisnici često bacaju jezičak za otvaranje, koji je tada bio odvojiv od limenki. Ova vrsta otpada, limena i oštra, predstavljala je veliku opasnost za živi svet kada bi se našla u prirodi, jer su na nju mnoge životinje mogle da se povrede. Zato danas svaka konzerva ima neodvojivi jezičak.

Istina je da plastični čepovi za flaše nisu oštri ali oni predstavljaju jedan od proizvoda koji najčešće završava u morima i okeanima, kao i u utrobama morskih životinja. Dakle, od povezivanja čepova i flaša će svakako imati koristi životinjski svet koji nas okružuje.

Mali potencijal za recikliranje

Međutim, koliku će ukupnu korist za planetu proizvesti ovo novo dizajnersko rešenje? Ta korist se ogleda u smanjenju otpada u našem okruženju ali njegova količina na deponijama se neće drastično smanjiti, piše Džek Marli, novinar portala The Conversation. On objašnjava da se čepovi moraju reciklirati drugačije od flaša jer se proizvode od druge vrste plastike i jer su obično obojeni. A prilikom recikliranja čepova dobija se proizvod nižeg kvaliteta koji ne može dalje biti recikliran. Dakle, teško da će privezivanje čepova za flaše ostvariti neki značajniji uticaj na planetu, premda će ipak smanjiti količinu rasutih čepova svuda oko nas.

Ali, postoji nešto što bi moglo da ostvari značajniji uticaj. To su šeme za vraćanje flaša kakve već postoje u raznim zemljama ali nisu dovoljno raširene i sveobuhvatne.

No, postoji još bolje rešenje, bar u teoriji. To bi bilo postojanje svesti građana o svom uticaju na životnu sredinu zbog koje bismo svi mi jednostavno prestali da bacamo smeće oko sebe. Ali, to nikako da se desi. Zato zakonodavci moraju da pribegavaju različitim ekološkim rešenjima, kakvo je i zahtev da flaše sadrže neodvojive čepove.

Izvor: The Conversation

Foto: fotoblend, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar