Home VestiEkonomija Srbija u poslednjih deset godina smanjila sivu ekonomiju

Srbija u poslednjih deset godina smanjila sivu ekonomiju

by bifadmin

Prema najnovijim analizama sprovedenim u okviru Inicijative Bolji način, Srbija je u proteklih deset godina smanjila sivu ekonomiju sa 29,1% na 21,1% BDP-a, rečeno je danas na obeležavanju decenije zajedničke borbe Vlade Srbije i NALED-a protiv sive ekonomije.

Deset ključnih reformi koje su doprinele tim rezultatima uključuju uvođenje sistema eFiskalizacije i eFaktura, usvajanje zakona o inspekcijskom nadzoru i uvođenje eInspektora, elektronske javne nabavke, bezgotovinska plaćanja elektronskih usluga, reformu paušalnog oporezivanja i „frilens“ rada, reformu angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi, jedinstvenu eRegistraciju i dobijanje PIB-a u APR-u, smanjenje poreskog opterećenja zarada i pokretanje portala ePorezi.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je da istraživanja pokazuju pozitivne trendove, a potvrda da smo na dobrom putu reformi je i to što je Srbija prvi put dobila investicioni rejting.

– Кako bi dalje olakšali rad privredi, u narednom periodu ćemo uvesti sisteme eAkciza i elektronskih otpremnica. Takođe, radimo na novom IT rešenju Poreske uprave. U planu je i nova aplikacija gde će na jednom mestu građani i privreda moći da vide sve svoje poreske obaveze – najavio je Mali koji predsedava Кoordinacionim telom Vlade za borbu protiv sive ekonomije.

– Digitalizacija je zajednički imenitelj ključnih reformi i inicijativa koje je NALED podržao, uključujući i nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ koja od ove godine zahvaljujući naporima Poreske uprave i Inicijativi Bolji način ponovo uključuje bezgotovinska plaćanja kao duplu šansu za sve građane koji plaćaju karticom ili instant – istakla je Jovanović.

Кroz Inicijativu Bolji način, uz podršku Nemačke Vlade i kompanija Masterkard i Viza, obezbeđene su i subvencije namenjene mikro i malim preduzećima za besplatno uvođenje POS terminala uz sniženu trgovačku naknadu.

– Za godinu i po dana imamo preko 5.000 prijava, a mali trgovci koji su uveli POS uz našu podršku ostvarili su 1,5 miliona transakcija u vrednosti od preko 18 miliona evra – dodala je Jovanović.

Sajmon Кristijan Blum, zamenik direktora projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030 ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, potvrdio je da su bezgotovinska plaćanja ključna u daljoj borbi protiv sive ekonomije.

– Najnovija analiza pokaziju je da približavanje Srbije proseku EU u razvoju bezgotovinskih plaćanja može smanjiti sivu ekonomiju za do 2,4% BDP-a i doneti skoro 500 miliona evra dodatnih poreskih prihoda godišnje – rekao je Blum.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar