Home VestiEkonomija Kako se boriti protiv falsifikovanja meda?

Kako se boriti protiv falsifikovanja meda?

by bifadmin

Globalno tržište preplavljeno je kineskim medom lošeg kvaliteta koji može biti štetan po zdravlje. Zato su naučnici otkrili novi način za testiranje meda.

Ono o čemu se govori u ovom tekstu zapravo ne bi ni smelo da se naziva medom ali često nosi tu etiketu. U pitanju je poslastica nastala mešanjem meda, šećera, jeftinih sirupa i drugih zaslađivača. Takav „med“ je znatno jeftiniji od pravog a samim tim i primamljiviji kupcima.

Najveća količina ove poslastice dolazi iz Kine, koja proizvodi četvrtinu meda na svetu. I onoga što ne bi smelo da se naziva medom. Eksperimentima je potvrđeno da su životinje poput pacova, kokošaka i riba koje su dugo hranjene pomenutom zamenom za med neretko imale znatno viši nivo šećera u krvi od dozvoljenog i da su im češće otkazivali bubrezi i jetra nego životinjama koje su hranjene pravim medom.

Nove tehnologije u službi tradicionalnog meda

Razotkrivanjem lažnog meda trebalo bi u svakoj zemlji da se bavi inspekcija ali ne bi bilo loše ni da se ostatak društva uključi u ovu delatnost. Kupci bi na primer već po ceni mogli da pretpostave koji med je pravi a koji nije.

Međutim, postoje i bolji načini za borbu protiv falsifikovanog meda. Naučnici sa britanskog Cranfield univerziteta otkrili su metodu za efikasno testiranje kvaliteta meda. Oni su naime smanjili tekući med u masu DNK podataka, odnosno informacija poput onih o biljkama sa čijih cvetova su pčele skupljale polen isl. Ono što je preostalo moglo se testirati na pristustvo zaslađivača. Ta metoda, osim što otkriva falsifikate, može pružiti podatke i o kvalitetu pravog meda.

Dobijene podatke o pravom i lažnom medu naučnici su zatim uneli u kompjutere i, zahvaljujući tehnologiji mašinskog učenja, dobili prediktivne modele pomoću kojih je lakše utvrditi koji med je pravi a koji nije, pa čak i koje dodatke koji falsifikat ima u sebi. To znači da bi u jednom trenutku čak i potrošači mogli na osnovu određenih parametara da procene da li je neki med originalan ili je u pitanju jeftina kineska kopija.

Izvor: CNA

Foto: Jocelyn Morales, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar