Home VestiEkonomija Neživotna osiguranja i dalje dominantna

Neživotna osiguranja i dalje dominantna

by bifadmin

Premija osiguranja u Srbiji u prvom tromesečju ove godine povećana je za 16 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i iznosila je 41,7 milijardu dinara, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

U izveštaju o sektoru osiguranja u Srbiji za prvo ovogodišnje tromesečje navodi se da su neživotna osiguranja i dalje dominantna, pošto su u ukupnoj premiji iznosila 82,3 odsto.

Premija neživotnih osiguranja povećana je za 19,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pri čemu su osiguranja sa značajnijim učešćem, kao što su imovinska osiguranja, dobrovoljno zdravstveno osiguranje i osiguranja motornih vozila, kasko zabeležila dvocifren procentualni rast.

Iz NBS su istakli da je učešće životnih osiguranja smanjeno zbog većeg rasta premije neživotnih osiguranja od rasta premije životnih osiguranja. Kada je reč o kapitalu u sektoru osiguranja, on je u odnosu na isti prošlogodišnji period povećan za 6,0 odsto i iznosio je 76,3 milijarde dinara, dok su tehničke rezerve porasle za 11,4 odsto i iznosile 265 milijardi dinara.

Bilansna suma sektora osiguranja porasla je za 11,5 odsto i iznosila 389,5 milijardi dinara. U prvom kvartalu ove godine u Srbiji je poslovalo 20 društava za osiguranje i reosiguranje, što je nepromenjeno u odnosu na isti period prethodne godine, dok je broj zaposlenih blago povećan, za 0,4 odsto i iznosio 11.430.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar