Home VestiIT i nauka Sve više tehnoloških giganata ulaže u nuklearnu energiju

Sve više tehnoloških giganata ulaže u nuklearnu energiju

by bifadmin

Posle Google-a i Microsoft-a, i Amazon je počeo da ulaže u male modularne reaktore kako bi svoje narastajuće potrebe za strujom zadovoljio nuklearnom energijom.

Sve ovo naravno podstaknuto je dugoročnim planovima za razvoj veštačke inteligencije odnosno data centara koji su potrebni za njeno neometano funkcionisanje, a koji konzumiraju ogromnu količinu električne energije.

Zato je Amazon nedavno potpisao tri ugovora o „podršci i razviju projekata vezanih za nuklearnu energiju“u kojima se pominje izgradnja nekoliko modularnih reaktora.

Privatnici za privatnike grade male nuklearke

U dosadašnjim nuklearnim projektima, koji su mahom bili znatno većih kapaciteta, investitor je uglavnom bila država, međutim ovde će nuklearne reaktore za privatnike graditi i održavati privatne kompanije. Delu javnosti to ne uliva mnogo poverenja imajući u vidu sklonost privatnih kompanija ka „maksimizaciji profita“ odnosno smanjivanju proizvodnih troškova zarad povećanja dobiti. Ali, to ne znači da će se rad ovih malih nuklearnih postrojenja odvijati bez ikakvog nadzora. Države će ipak biti uključene u kontrolu njihovog rada kako bi zaštitile svoje stanovništvo od eventualnih incidenata koji mogu imati štetne posledice po javno zdravlje.

Promoteri nuklearne energije međutim tvrde da njeno širenje kroz male modularne reaktore ne treba da zabrinjava javnost. A to širenje će se odvijati veoma brzim tempom. Prema prognozi Nuklearne agencije OECD-a do 2035. bi trebalo da budu izgrađeni kapaciteti za proizvodnju 21 gigavata energije, a posle toga bi na godišnjem nivou ti kapaciteti mogli da se šire između 50 i 150 gigavata.

Mali modularni reaktori su inače postrojenja koja mogu da proizvedu do 300 megavata električne enegije, što je malo u poređenju sa velikim nuklearkama koje proizvode preko 1.000 megavata. Samim tim što su manji oni se brže i jeftinije gade, a smatraju se i manje opasnim. Tako je bar u teoriji jer još nema mnogo dokaza iz prakse za ove tvrdnje budući da je njihov razvoj još u začetku.

Koliko su mali modularni reaktori bezbedni?

Kako Evropska komisija objašnjava, mali modularni reaktori imaju jednostavniji dizajn a jezgro njihovog reaktora je manje snage ali ima veće frakcije rashlađivača. Sve ovo zajedno znači da su modularni reaktori bezbedniji za upotrebu od velikih nuklearnih elektrana, no i dalje je moguće da u njima dođe do akcidenata, bilo iz razloga nestručnosti, više sile ili terorističkog akta. U takvoj situaciji bezbednosni sistem malih modularnih reaktora pružiće njihovom upravljaču više vremena za reakciju nego što je to bio slučaj ranije kroz istoriju.

Međutim, ova tehnologija je daleko od zrele za upotrebu. Još uvek nije dovoljno isplativa, nije svuda u potpunosti ispitana njena radijacija, nije rešeno pitanje odlaganja nuklearnog otpada isl. Ipak, čini se da tehnološki giganti o ovome znaju mnogo više od nas čim su spremni da ulažu milione dolara u ovakva tehnološka rešenja.

Izvor: Kvarc, Evropska komisija, Marsh

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar