Home VestiEkonomija Predstavljena prva zgrada projekta „Investiram na kvadrat“ u Beogradu

Predstavljena prva zgrada projekta „Investiram na kvadrat“ u Beogradu

by bifadmin

Da bi se investiralo u nekretnine više nije potrebno imati milione jer je mogućnost investiranja i u samo jedan kvadrat sada dostupna svima.

Nakon što je nedavno predstavljen u zgradi Narodne banke Srbije, nov model investiranja u nekretnine izazvao je veliko interesovanje građana čija ušteđevina i dalje leži u „slamarici“. Umesto da svoju ušteđevinu oroče u banci ili ulože u kupovinu akcija na berzi, veliki broj zainteresovanih građana već se prijavio na platformi investiram.rs da svoj novac uloži u prvi projekat, odnosno prvu zgradu koja će se graditi u Beogradu po modelu „Investiram na kvadrat“.

– Građani, koji su se u proteklom periodu raspitivali i interesovali za ovu vrstu investiranja u stanogradnju, sada imaju mogućnost da se upoznaju sa konkretnim projektom koji ćemo zajednički realizovati. U pitanju je stambeno-poslovna zgrada u Ustaničkoj ulici u Beogradu, planirane površine 1880 kvadrata, koja će obuhvatiti 21 stambenu jedinicu, 3 poslovna prostora i 28 garažnih mesta. Javna prezentacija, sa svim detaljima projekta i opcijama za ulaganje, biće dostupna za sve one koji se registruju na platformi investiram.rs. Nakon upoznavanja sa kompletnom investicijom, njenom dinamikom i računicom, građani će biti u mogućnosti da postanu partneri u projektu – objasnio je autor projekta „Investiram na kvadrat“ Dušan Uzelac, osnivač finansijskog portala Kamatica.

„Investiram na kvadrat“ je model direktnog i zajedničkog investiranja u stanogradnju koji je dostupan svakome ko ima želju da investira i ostvari zaradu veću od do sada dostupnih vidova štednje i ulaganja.

– Računica je vrlo jednostavna! Ako kažemo, na primer, da investicioni kvadrat košta 1500 evra a da je njegova prodajna cena 2250 evra, dobija se profit od 750 evra koji se deli pola-pola između nosioca projekta i svakog od investitora. Dakle, na uloženih 1500 evra, Vaš profit kao investitora je 375 evra, odnosno 25% od ukupnog novca koji ste investirali. Ako znamo da čitav investicioni ciklus, od kupovine placa do prodaje nekretnina, prosečno traje oko dve godine, računica kaže da Vaš prinos iznosi 1% na mesečnom nivou – navodi Uzelac.

Tim projekta „Investiram na kvadrat“ odgovoran je za kompletan proces realizacije investicije, izgradnju stambeno-poslovnog objekta, izveštavanje investitora o napretku posla i prodaju izgrađenih stanova.

– Garancije i obaveze nosioca projekta su precizno definisane ugovorom koji se potpisuje sa svakim od investitora, a koji je u skladu sa važećim zakonskim normama. Potpisivanje ugovora se ugovara tek kada se konstatuje da postoji dovoljan broj investitora za finansiranje 100 odsto investicije. Onda slede uplate novca, i tada projekat može da počne – objasnio je Branislav Puzović, advokat i član pravnog tima.

Direktor projekta Aleksandar Nikčević, kao građevinski inženjer sa više od 20 godina iskustva u gradnji, koji iza sebe ima preko 300.000 izgrađenih kvadrata, smatra da je građevinarstvo u Srbiji konačno dobilo preko potreban i dugo očekivan model finansiranja, koji nalaže da se u realizaciju projekta kreće tek sa prikupljenih 100 odsto potrebnih sredstava. Kako objašnjava, kod takvog modela ne postoji scenario gde dolazi do eventualnog zastoja ili kašnjenja u procesu realizacije projekta, odnosno izgradnje. Svi investitori imaće kompletan uvid u sve faze izgradnje, što je dodatna prednost ovakvog modela investiranju, naveli su predstavnici projekta „Investiram na kvadrat“.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar