Home VestiBiznis & Finansije Moguće sniženje cene rominga u regionu

Moguće sniženje cene rominga u regionu

by bifadmin

Ministri telekomunikacija zemalja regiona krajem septembra će na sastanku u Crnoj Gori razmotriti mogućnost snižavanja cena u romingu po ugledu na EU, izjavio je danas direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) Milan Janković. On je naveo da su predsednici regulatornih tela o tome razgovarali u Skoplju ovog meseca i da je okvirni plan da se cene snize na nivo koji se primenjuje u EU u naredne tri godine. U pregovore su za sada uključeni Srbija, Makedonija, Crna Gora, Turska i Albanija, a postoji mogućnost da se ukljucci i Bosna i Hercegovina.

Direktor Ratela rekao je da će o tome morati da odlučuju ministri nadležni za telekomunikacije, budući da je za ovakve odluke, koje se praktično nameću operaterima, potreban medjudržavni sporazum.
„I u EU je nametnuto operatorima da snižavaju cene“, kazao je Janković i objasnio da su svaka od zemalja uključenih u inicijativu ima različito zakonodavstvo, pa treba dobro razmotriti mogućnosti za postizanje takvih dogovora. On je podsetio da Ratel kao regulatorno telo samo nadzire cene rominga, jer je on komercijalna usluga i kao takva nije podložna ograničenjima s obzirom na to da Srbija ima tri operatera i konkurenciju na tržištu.
roming
Kako je naveo, praćenjem cena u regionu utvrdjeno je da su one znatno iznad nivoa u EU, i za razgovore i za kratke poruke (SMS), a posebno za prenos podataka, a Ratel je preduzeo ono što je bilo u njegovoj nadležnosti.
Regulatori Srbije, Makedonije i Crne Gore su pre ovog pokušaja tražili od EU da preporuči evropskim operatorima koji rade u regionu da se cena rominga uskladi sa onom u EU, ali je stav Direktorata za elektronske komunikacije bio da to nije moguće. Janković je rekao da bi snižavanje cena rominga donelo korist korisnicima i povećalo saobraćaj u mobilnim mrežama u romingu ali i pokazalo korisnicima prednosti članstva Srbije u velikoj organizaciji poput EU.

Pročitajte i ovo...