Home VestiBiznis & Finansije Gasprom i Srbijagas osnivaju zajedničku kompaniju

Gasprom i Srbijagas osnivaju zajedničku kompaniju

by bifadmin

Javno preduzeće „Srbijagas“ potpisalo je sa ruskom kompanijom „Gasprom“ ugovor o osnivanju zajedničke srpsko-ruske osiguravajuće kompanije „Sogaz Srbija“, u kojoj će ruska kompanija imati51 % vlasništva.

Osnivački kapital zajedničke osiguravajuće kompanije iznosiće šest miliona evra. Srbijagas će uložiti 2,9 miliona evra, a Gasprom 3,1 milion evra, tvrdi generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je izjavio da očekuje da će u narednih mesec dana biti prikupljene sve dozvole za osnivanje te osiguravajuće kuće u Srbiji.U ponedeljak će, kako je naveo, biti upućen zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, a potom i zahtev Narodnoj banci Srbije da izda dozvolu za rad te osiguravajuće kuće.

Zajedničko rusko-srpsko osiguravajuće društvo Sogaz Srbija, i ukoliko dođe i Gasprom banka u Srbiju, finansiraće sektor energetike i druge privredne delatnosti, najavio je Bajatović, istakavši da je cilj dolaska tih finansijskih institucija da deo profita koji se ostvaruje na srpskom tržištu od prodaje energenata ostane u Srbiji.

Pročitajte i ovo...